Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Film Največji dar (foto: Kolosej)
Film Največji dar

Film NAJVEČJI DAR od 15. novembra v vašem kinu

03.11.2018, 11:00 Rok Mihevc

Juan Manuel Cotelo, režiser Marijine zemlje, se vrača z novim filmom – »Največji dar«. Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com, Infinito+1, Distribucija FIVIA in Radio Ognjišče vas vabimo na medijsko premiero tega filma, ki bo 15. novembra ob 20. uri v veliki dvorani ljubljanskega Koloseja. Veseli in ponosni smo, da bo za matično Španijo tokrat Slovenija prva država, kjer bo premiera tega filma.

Morilci, ki prosijo odpuščanja, žrtve, ki odpustijo in objamejo svoje sovražnike … Kot bi imeli pred seboj fikcijo, a vendar je realnost. Nikoli še nismo v filmih videli česa takega.

NAJVEČJI DAR nam preko resničnih zgodb sprave kaže, da odpuščanje postavi konec vsaki vojni. V Španiji, na Irskem, v Franciji, Mehiki, Kolumbiji, Ruandi … konstruktivna moč odpuščanja ne pozna meja.

NAJVEČJI DAR je peti dolgometražni film režiserja Juana Manuela Cotela in četrti v španski produkciji INFINITO+1, v okviru katere so nastali še Poslednji vrh (2010), Marijina zemlja (2013) in Footprints (2016). To so bili v času svojih premier najbolj obiskani dokumentarni filmi po kinodvoranah v Španiji, poleg tega so jih predvajali še v 33 drugih državah – tudi v Sloveniji – prisotni pa so tudi na Netfixu. Verjamejo, da bodo s filmom NAJVEČJI DAR, ponovili in povečali mednarodni domet. Dejansko je bilo tudi samo financiranje uspešno na mednarodni ravni: izvedba tega dolgometražnega filma je bila mogoča zaradi izredno uspešnega »crowdfundinga«, v katerem je sodelovalo več kot 1.200 oseb in zbrali so 20 % sredstev več kot je bila predvidena vsota.

Vendar pa si režiser filma, Juan Manuel Cotelo, prizadeva za nekaj več kot je le ustvariti filmsko uspešnico: »Tisti, ki je dober, ubije tistega, ki je slab in občinstvo ploska. Gre za klasično formulo, ki je mišljena kot popoln zaključek filma. Ampak … nekaj manjka, se vam ne zdi? Kajti, če bi nasilje ostalo zaprto na platnu … bi bilo sprejemljivo. A kruta realnost nam kaže, da se – vsepovsod – uporablja stari zakon “oko za oko, zob za zob”. In tako imamo: delitve, zamere, sovraštvo, nasilje, zmerljivke, poniževanja … Zaključek: ta konec ni srečen konec, tudi ni konec, je začetek cele nedokončane serije žalostnih poglavij, v katerih igrajo resnični igralci, iz mesa in kosti.

Režiser Juan Manuel Cotelo
Režiser Juan Manuel Cotelo © Rok Mihevc

Nasproti destruktivni panorami kulture delitve in konfrontacije, ki jo podpirajo socialni, kulturni in politični vodje, je moja drža jasna: želim vzpodbujati mir v družbi,kar naredim tako, da omogočim spoznati učinek sprave. To pa zato, ker pri konfliktih 100 % deluje, vključno s tistimi, kjer kaže, da je obnova miru popolnoma nemogoča.«

Film NAJVEČJI DAR bo v Sloveniji doživel premiero v četrtek, 15. novembra 2018. Ogledali si ga bomo lahko v Koloseju v Ljubljani, Mariboru in Kranju, v drugih kinodvoranah je predvajanje filma odvisno od zanimanja. Nekaj brezplačnih vstopnic bomo podelili v radijskem programu od 6. novembra naprej. Bodite pozorni na oglase in še prošnja. Lepo prosimo, da se ena družina »prijavi« le za dve vstopnici, ostale lahko dokupite oz. rezervirate prek spleta. Tako imamo priložnost razveseliti več družin. Hvala!

LOKACIJE PREDVAJANJA

PRVI TEDEN: Kolosej Ljubljana, Kolosej Kranj, Cineplexx Celje, Cineplexx Maribor, kino Izola, kino Rogaška Slatina, kino Slovenske Konjice, kino Brežice, kino Sevnica, kino Zagorje, kino Krško

DRUGI TEDEN: kino Škofja Loka, kino Hrastnik, kino Idrija

Jack Jackson pride po svojo smrtonosno dediščino
Jack Jackson pride po svojo smrtonosno dediščino

Jack Jackson in Will Wilson
Jack Jackson in Will Wilson © Rok Mihevc

Trenutek napetosti pred ...
Trenutek napetosti pred ...

Če bi bile vezi neodpuščanja vidne ...
Če bi bile vezi neodpuščanja vidne ...

Naj Will ubije Jacka ali Jack Willa?
Naj Will ubije Jacka ali Jack Willa?

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...