Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

SSK širi krog področij strokovnih konferenc

Slovenci po svetu | 28.11.2018, 15:09 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK bo jutri in v petek, 29. in 30. novembra 2018, v Ljubljani pripravil prvo konferenco slovenskih računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev iz sveta in Slovenije. Gre sicer že za 37. vseslovensko strokovno srečanje te vrste, ki ima za osnovni namen povečati kroženje znanja, stikov in sodelovanja med slovenskimi strokovnjaki, ki delajo v tujini in domovini.

Strokovne konference SSK organizira dvakrat na leto. Kot je povedal predsednik dr. Boris Pleskovič, so pred leti tradicionalnim konferencam zdravnikov, znanstvenikov in gospodarstvenikov, pravnikov, arhitektov in gradbenikov ter glasbenikov začeli dodajati nova področja, ki imajo velik pomen in potencial za Slovenijo in kjer se dobre prakse, z redkimi izjemami, uveljavljajo prepočasi ali pa sploh ne. Zelo uspešna in odmevna je bila konferenca mladih, ki študirajo, delajo in/ali raziskujejo v tujini in domovini. Sledili sta prvi konferenci turizma ter kmetijstva in gozdarstva.

Zdaj so se odločili za novo področje, da bi ocenili stanje na tem pomembnem področju in da bi se s primeri dobrih praks in mednarodnih primerjav vsi nekaj naučili. Pa tudi, da bi vzpodbudili potrebne izboljšave v Sloveniji.

Ne gre prezreti, da te konference nudijo slovenskim strokovnjakom, ki dejalo v svetu, da njihovo znanje najde svoje mesto v domovini in tako prispevajo k boljšemu gospodarskemu razvoju in lepši prihodnosti Slovenije. Kot še dodaja dr. Pleskovič, so prepričani, da imajo ta srečanja širok gospodarski in družbeni pomen, ki omogoča izmenjavo znanja in navezavo koristnih poznanstev: "Na srečo imamo v vseh strokah in znanosti mnogo uglednih Slovencev v zamejstvu in po vsem svetu, ki so pripravljeni z veseljem deliti svoje znanje in pomagati Sloveniji."

Srečanje se ob začelo spredavanjem dr. Nane Šumrade Slavnič. Sledil bo tematski modul s področja računovodstva o oblikovanju računovodskih informacij za potrebe odločanja v podjetjih. V popoldanskem delu se bodo v revizijskem modulu spoprijel z izzivi in prihodnostjo digitalizacije, ki postaja standardni in nepogrešljiv del računovodstva. Poleg tega naša revizijska zakonodaja potrebuje nujne spremembe na kar Slovenijo že dalj časa opozarja Evropska komisija. Drugi dan bodo začeli s tretjim pomembnim sklopom, ki bo osredotočen na davčni sistem, ki je v zadnjem času pri nas postal vroča politična tema in ki potrebuje nujne, vendar premišljene spremembe. Pregledali bodo trenutno stanje v Sloveniji in ga primerjali z davčnimi sistemi, ki jih uporabljajo v drugih državah ter razmišljali o tem, kaj je nujno potrebno za učinkovito spremembo davčnega sistema v Republiki Sloveniji. Predstavitvam bo sledila okrogla miza z naslovom: »Ali si v Sloveniji res prizadevamo za stabilno, predvidljivo in mednarodno primerljivo davčno okolje?«.

V vseh sklopih in diskusijah bodo sodelovali ugledni in priznani slovenski strokovnjaki iz tujine in domovine.

Častno pokroviteljstvo za konferenco je prevzel predsednik države Borut Pahor, program so pri SSK (v upravni pisarni v.d. glavne tajnice Zdenka Volarič, Nataša Miklavčič in Luka Klopčič) pripravili v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, Slovenskim inštitutom za revizijo in Zbornico davčnih svetovalcev Slovenije.

Slovenci po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...