Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Ivan Olip in Anica Lesjak-Ressmann (foto: NSKS)
Ivan Olip in Anica Lesjak-Ressmann

Dekanu Olipu koroški častni znak

Slovenci po svetu | 22.11.2018, 23:54 Matjaž Merljak

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je v sredo, 21. novembra 2018, podelili deželna odlikovanja in častne poklicne nazive zaslužnim osebnostim. Vseh prejemnikov priznanj je 45. Častni znak je prejel tudi mestni župnik v Pliberku, dekan Ivan Olip.

Dekan Ivan Olip je prejel deželni častni znak za svoje zasluge kot nekdanji strokovni nadzornik za verouk na veljavnostnem območju dvojezičnega šolstva. "S svojim delom in strokovno kompetenco je prispeval velik del, da je dvojezični verouk v Krški škofiji ustrezal in ustreza najvišjim kakovostnim zahtevam, se je glasila uradna utemeljitev. „V okviru dolgoletnega delovanja kot pliberški mestni župnik je s svojim angažmajem prispeval bistven del k regionalnemu razvoju. V kooperaciji z mestno občino Pliberk je Olip uresničil velik projekt okoli farne cerkve, ki je zaslovel kot zgleden projekt daleč preko regionalnih meja,“ tako nadaljnja obrazložitev.

Učiteljica in ljudskošolska ravnateljica v Ledincah Anica Lesjak-Ressmann odslej nosi častni naziv višja šolska svetnica.

(vir: slovenski spored ORF in NSKS)

Slovenci po svetu, Kultura
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...