Robert Božič
Aleš Karba
Andrej Šinko
Marta Jerebič (foto: Rok Mihevc)
Marta Jerebič

Tokrat v levjo kletko ne grem ...

28.11.2018, 09:08 Marta Jerebič

Komisija za enake možnosti na področju znanosti jutri na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravlja posvet o tem, ali je znanstvena sfera vključujoča. Gre za nadaljevanje razprave o izmenični rabi ženske in moške slovnične oblike kot nevtralne v pravilnikih oziroma pravnih aktih nekaterih fakultet. Na posvetu bodo govorili tudi o tem, ali se bo takšna praksa razširila tudi na uradne dokumente na državni ravni.

Posvet naj bi zagotavljal široko družbeno razpravo, a nanj so kot govorniki vabljeni samo zagovorniki stališča, da sedanja raba moške slovnične oblike kot nevtralne ni vključujoča. S tem očitkom smo se obrnili tudi na predsednico Komisije za enake možnosti, prof. dr. Andrejo Gomboc. Ta je v pisnem odgovoru zapisala, da so bili na komisiji ob pripravljanju posveta mnenja, »da na njem ni potrebno ponavljati diskusij, ki so se že odvile med jezikoslovci v javnih medijih in na nedavni okrogli mizi na filozofski fakulteti.« Problem bodo osvetlili s praktične plati, je zapisala.

Docentka na oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti dr. Saška Štumberger je razočarana, da se ideje zdaj širijo še na druge institucije. »V razpravljanju o tematiki se torej nadaljuje ideološko zlorabljanje spola v jeziku. Ravno pri osvetljevanju praktične plati bi bil jezikoslovni pogled nujen, saj bi opozoril na to, da se vsiljevanju rabe, ki je v nasprotju z jezikovnim sistemom in normo, v javnosti posmehujejo in da se s pravilniki v ženskem slovničnem spolu utrjujejo stereotipne predstave o ženskah in ženskih fakultetah.«

Po besedah študenta Marka Petroviča so feministične razlage za sklep o izmenični rabi moške in ženske slovnične oblike »le dimna zavesa za bolj napredne načrte t. i. teorije spola, katerih cilj je med ljudi vnesti popolno zmedo, kar zadeva spolno identiteto. K sreči pa je bilo čutiti, da imajo študenti in študentke bolj zdrav in naraven občutek za jezik in se ne pustijo prepričati svojim nekoliko zmedenim profesorjem.« Kot je še dejal, so zagovorniki sklepa z neakademsko aroganco zavračali vsak dvom o pravilnosti njihove odločitve.

V takem ozračju, iz izkušenj z okrogle mize na FF, pa tudi zaradi drugih zadolžitev v uredništvu, menim, da bi bila naša udeležba na posvetu bolj ali manj podobna prihodu v levjo kletko.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...