Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
SŠK - Slovenska škofovska konferenca (foto: Katoliška cerkev)
SŠK - Slovenska škofovska konferenca

Cerar v Vatikanu, SŠK pričakuje reševanje odprtih vprašanj

29.11.2018, 13:03 Marta Jerebič

Kot smo že poročali, se je zunanji minister Miro Cerar včeraj mudil v Vatikanu, kjer sta ga sprejela državni tajnik kardinal Pietro Parolin in tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher.

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da so govorili o migracijah, vprašanjih trajnostnega razvoja in odpravi revščine. V zvezi z migracijami so izrazili potrebo, da se to vprašanje rešuje v državah izvora tako, da jim pomagamo pri njihovem razvoju.

Sogovorniki so omenili nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju, nekaj pozornosti so namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.

Kardinal Parolin je čestital novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc.

V okviru razprave o dvostranskih odnosih je Cerar zagotovil, da bo dialog med Katoliško Cerkvijo v Sloveniji in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani, so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Področja, ki ostajajo nerešena, so: katoliško šolstvo, vojaški ordinariat, vzdrževanje kulturne dediščine, duhovna oskrba v zaporih, bolnicah in domovih za ostarele. Za nekaj od tega so doslej že potekali pogovori, pojasnjuje tiskovni predstavnik slovenske škofovske konference, dr. David Kraner: »V preteklosti času so se predstavniki Slovenske škofovse konference in vlade pogovarjali uresničitvi ustavne odločbe o financiranju zasebnih osnovnih šol z javno veljavnim programom. Poleg tega so se pogovarjali tudi o napovedanem davku na nepremičnine in Noveli zakona o verski svobodi.«

Slovenska škofovska konferenca pričakuje odprt in trajen dialog o teh vprašanjih. »V ta namen upamo, da bomo lahko nadaljevali z reševanjem vprašanj tudi na mednarodni ravni in sproti reševali odprta vprašanja na podzakonski ravni,« je še dejal dr. Kraner.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...