Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

Misijon v Novem mestu se bliža koncu

Cerkev na Slovenskem | 24.11.2018, 12:46 Petra Stopar

Včerajšnji dan je bil posvečen spravi z Bogom, bližnjimi in tudi narodni spravi. V mašnih nagovorih so misijonarji povabili k dejanju notranje osvoboditve v zakramentu spovedi, k novemu začetku, ki ga omogočajo Jezusova daritev na križu, trpljenje, smrt in vstajenje. V vseh treh župnijah je bil spovedni dan. Zvečer so prostore Baragovega zavoda napolnili mladi ter zakonci in tudi še neporočeni pari.

Množico mladih je s svojo življenjsko zgodbo nagovoril misijonar brat Jožko Smukavec in jih povabil, da povabijo Jezusa v svoje življenje in z njim bodo odkrili in cenili tudi dragocenost svojega življenja. Z Jezusom je mogoče najti pod do sebe, do bližnjega, najti smisel življenja, je naglasil. Pričevanje se je prelilo v slavljenje in molitev pred Najsvetejšim, ki so ga popestrile pesmi in melodije duhovno ritmične glasbe glasbene skupine RoKapela. Po blagoslovu, ki ga je podelil misijonar p. Branko Cestnik je sledilo še druženje mladih ob pesmi in klepetu.

Zakonce in še neporočene pare, ki so napolnili dvorano in hodnik zavoda, pa je nagovoril misijonar p. dr. Andraž Arko. Navzoče je povabil k hvaležnosti drug za drugega, h gradnji trdnega in ljubečega odnosa, ki omogoča varnost, sprejetost in medsebojno podarjanje. Povabita v svoj odnos Jezusa, je povabil p. Andraž, on lahko da trdnost in trajnost vsemu kar je le človeško, krhko, začasno.

Misijon v Novem mestu
Misijon v Novem mestu © Škofija Novo mesto

Na današnji predzadnji dan misijona v Novem mestu se je več kot tristo veroučencev zbralo na misijonskem oratorijskem dnevu, zvečer pa bo pogovor z vsemi štirimi misijonarji. Jutri bo sklep s slovesnim bogoslužjem v Športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu, somaševanje bo vodil škof Andrej Glavan. Pri maši, ki jo bomo prenašali na našem radiu, bo prepevalo več kot dvesto pevcev ob spremljavi Pihalnega orkestra Krka. Slovesnost se bo sklenila s koncertom Tria Vivere, pričevanji in nagovorom novomeškega župana Gregorja Macedonija.

Misijon v Novem mestu
Misijon v Novem mestu © Škofija Novo mesto

Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...