Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

Spolne zlorabe: Za februarsko srečanje že organizacijski odbor in posvetovanja

Cerkev po svetu | 23.11.2018, 14:50 Marta Jerebič

Vatikan je ustanovil štiričlanski organizacijski odbor za februarsko srečanje na temo spolnih zlorab, ki se ga bodo udeležili predsedniki škofovskih konferenc. Posvetovanje pri njih pa se začenja že sedaj.

Srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi bo v Vatikanu potekalo od 21. do 24. februarja.

Med člani organizacijskega odbora sta dva kardinala, en nadškof in en jezuitski pater, strokovnjak za obravnavanje primerov spolnih zlorab – v njem je torej čikaški nadškof kardinal Blase Cupich; predsednik indijske škofovske konference, bombajski nadškof, kardinal Oswald Gracias; malteški nadškof Charles Scicluna, ki je bil pred kratkim imenovan za pridruženega tajnika Kongregacije za nauk vere, pod katero spada ta problematika, znan je tudi kot posebni vatikanski preiskovalec za primere zlorab v Čilu; v odboru pa je še predsednik Centra za zaščito mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriana pater Hans Zollner, ki ga je papež pooblastil za poročevalca. Slednji je za Vatican News dejal, da bodo udeležencem februarskega zasedanja že sedaj poslali vprašalnik. To je na Nikodemovih večerih pred dnevi povedal tudi slovenski delegat sinode o mladih, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. »Papež je naročil, da v dežele, kjer se je to dogajalo v največji meri, pošljejo vprašalnike. Februarja bodo na mizo že položili izsledke teh raziskav. Papež želi spoznati, zakaj je prišlo do tega. Je pa res, da se je glavnina teh primerov dogajala pred 30-imi leti,« je dejal nadškof Cvikl.

Na februarskem srečanju bodo sodelovale tudi žrtve spolnih zlorab.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...