Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Teden Karitas: Vaš dar dela čudeže

Slovenija | 26.11.2018, 05:00 Petra Stopar

Začel se je Teden Karitas, letos pod geslom »Mladost iz korenin modrosti«. Z njim želi Slovenska karitas nagovoriti k povezanosti med mladimi in starejšimi. Teden se bo sklenil z Nedeljo Karitas, ki je letos tudi prva adventna nedelja.

»Mladi v družbi iščejo priložnosti, kjer se lahko izkažejo, dobijo svojo vlogo, se učijo in osebnostno rastejo. Starejši pa so povabljeni, da so odprti za ideje, ki jih prinašajo mladi, da jim zaupajo in jih sprejemajo v vsej njihovi enkratnosti. Papež Frančišek je ob sklepu Sinode o mladih rekel, da je treba mlade poslušati, slišati in sprejemati. Če želimo tako delati, je potrebno srečanje. In prostovoljstvo je priložnost za srečanje mladih s starejšimi in vseh skupaj z ljudmi v stiski,« so zapisali na Slovenski karitas.

Ta bo v tem tednu organizirala dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo tradicionalno v dvorani Golovec v Celju. Koncert bosta v živo prenašala RTV Slovenija in Radio Ognjišče. Tudi tokrat Slovenska karitas vabi, da pokažemo sočutje in solidarnost do družin v stiski ter jim podarimo svoj prispevek. Ob tem še posebej želi pomagati otrokom in mladim v revnih družinah, ki jih je zaradi negotove zaposlitve, prenizkih dohodkov, nesreč, zadolženosti ali bolezni staršev vse več. Pomanjkanje lahko njihove otroke zaznamuje za vse življenje.

»Družine najprej potrebujejo osnovno pomoč s hrano, plačilom položnic, kurjavo in higienskimi pripomočki. Dobrodelni koncert in spremljajoče akcije v mesecu decembru so glavni vir za materialno pomoč na župnijskih Karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20.000 družin v stiski. Karitas ljudem v stiski odpira vrata na 458 župnijskih Karitas, kjer se preko celega leta 11.000 prostovoljcev trudi pomagati, podpirati in opogumiti ljudi v stiski,« pravijo humanitarni ustanovi Cerkve na Slovenskem.

Že tradicionalno pa bo v sredo, 28. novembra, tudi romanje prostovoljcev in sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo. Začetek romanja bo ob 11.00 z molitvijo, ob 12.00 sledi sv. maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

»Dobrota opogumlja in ozdravlja«

Z Nadškofijske Karitas Maribor so nam pred dnevi poslali zgodbo s srečnim koncem: Pred nekaj meseci je na Karitas prišel mlajši gospod. V svoj rodni kraj se zaradi preteklosti ni mogel vrniti zato si je želel, da bi lahko na novo zaživel, tokrat v Mariboru. Preprost, prijeten, umirjen … Dogovorili smo se, da bo vsak dan hodil na kosilo v Ljudsko kuhinjo Betlehem. Res smo ga nekaj časa redno srečevali potem pa nekaj časa ne. Poklicali smo ga in ga vprašali, kaj je razlog, da ne hodi več na kosilo. Povedal je, da ne zmore, da ima zdravstvene težave, boli ga noga in ne more priti. Poleg tega je v hudi finančni stiski in zadnji denar porabi za avtobus do zdravnika, ker ne more hoditi peš.

Ponudili smo mu, da mu priskrbimo mesečno vozovnico za avtobus, da bo imel zagotovljen topel obrok na dan. Tako smo tudi storili. Gospod je redno hodil na kosila in v tem času se mu je izboljšalo tudi zdravstveno stanje. Nekega dne pa nas je presenetil, ko je pred kosilom prišel v pisarno in povedal, da je dobil službo. Rekel je: »Najlepša hvala vam, da ste mi pomagali, ko sem pomoč najbolj potreboval. Sedaj že nekaj tednov delam in bi rad odpovedal kosilo.«

Zelo smo bili veseli in presenečeni. Ko smo ga vprašali, ali je z delom zadovoljen, je povedal, da zelo in da ga je delodajalec poslal na dodatno izobraževanje ter mu ponudil možnost podaljšanja pogodbe za nedoločen čas. Zaželeli smo mu vse dobro in se mu zahvalili, da je delil svojo zgodbo z nami, ki se dan za dnem srečujemo z ljudmi v stiski in nam takšne zgodbe potrdijo rek, da se »dobro z dobrim vrača«.

Vaš dar za Karitas dela čudeže. Resnično pomaga človeku. Hvala vam za vašo solidarnost.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...