Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Svet kardinalov (foto: Radio Vatikan)
Svet kardinalov

Errazuriz izstopil iz sveta kardinalov

Svet | 16.11.2018, 14:52 Marta Jerebič

Čilski kardinal Francisco Javier Errazuriz, ki je vpleten v škandal zaradi spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi, je izstopil iz sveta kardinalov, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije.

Errazuriz je odletel v Rim, da bi se poslovil od papeža. Frančišku se je zahvalil, da je smel kot predstavnik Latinske Amerike pet let sodelovati v posvetovalnem telesu, čeprav je ob imenovanju že dopolnil 80 let: »Ta izjema je bila nepričakovano znamenje naklonjenosti in sprejel me je kot prijatelja, izžareval je mir,« njegove besede za čilske medije navaja portal Družine.

Pred Errazurizovim izstopom iz delovnega telesa so se v medijih pojavila ugibanja, ali bo 85-letni kardinal prostovoljno zapustil svet kardinalov svetovalcev. Žrtve spolnih zlorab mu očitajo, da je na položaju nadškofa v čilski prestolnici med leti 1998 in 2010 več let preprečeval sodni pregon duhovnika Jorgeja Laplagneja, ki je bil pozneje obsojen zaradi spolnih zlorab. Tri žrtve so Errazuriza konec letošnjega oktobra ovadile zaradi krive prisege in lažnega pričanja. V sredo je čilsko državno tožilstvo sporočilo, da bo kardinala povabilo na zagovor »kot obtoženca«. Kardinal vse očitke odločno zanika.

Kardinal Errazuriz sicer poudarja, da s položaja svetovalca ni odstopil, temveč se je umaknil, ko je začutil, da se njegovo sodelovanje lahko zaključi, še poroča portal Družine.

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...