Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Sveti Leopold Mandić - zavetnik onkoloških bolnikov

Cerkev na Slovenskem | 16.11.2018, 12:27 Tone Gorjup

Italijanska škofovska konferenca je svetega Leopolda Mandića, zavetnika spovednikov, razglasila še za zavetnika onkoloških bolnikov. Škofje so odločitev sprejeli pred včerajšnjim sklepom redne seje škofovske konference, ki je potekala v Rimu.

Škofje so v obrazložitvi zapisali, da se je zdravje p. Leopolda Mandića po njegovi zlati maši 22. septembra 1940 v Padovi začelo naglo slabšati. Izgubljal je težo, težko je požiral, bolečine so postajale vse hujše. Zdravniki so ugotovili, da ima tumor oziroma raka na požiralniku. Ta je hitro napredoval in p. Leopold je zadnji dve leti precej časa preživel v bolniški postelji. Hude bolečine in telesno slabost je premagoval z močjo vere in molitvijo v samostanksi kapeli, kjer je po svojih močeh spovedoval in tudi maševal. Ko se je 30. julija 1942 z molitvijo v kapeli pripravljal na sveto mašo, ga je obšla slabost, da se je nezavesten zgrudil. Po prejemu svetega maziljenja je izdihnil.

Sv. Leopold Mandić je bil leta 1905/06 vikar in spovednik pri kapucinih v Kopru. Rojaki, zlasti s Primorske, so tudi pozneje radi obiskovali njegovo spovednico v Padovi.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...