Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra

Papež o razliki med resnico in lažjo

14.11.2018, 12:53 Marjana Debevec

Papež je današnjo katehezo posvetil osmi Božji zapovedi: Ne pričaj po krivem! Strašno je živeti v nepristni komunikaciji, ki poleg besed vključuje tudi dejanja in celo tišino, saj to preprečuje odnos, preprečuje ljubezen, je poudaril sveti oče. Po njegovih besedah vsi živimo med resnico in lažjo.

Ali je dovolj biti iskreni in natančni, da bi lahko rekli, da govorimo resnico? Po papeževih besedah ni dovolj. Če povemo to, kar čutimo, se lahko zgodi, da posplošimo naš osebni pogled, ali pa povemo resnico, ki je lahko samo del neke širše resnice. Obstaja tudi nevarnost, da bi razkrili zaupne podatke. Koliko je med nami opravljanja, ki uničuje skupnost zaradi pomanjkanja rahločutnosti, je poudaril papež in dodal: »Opravljanje ubija, jezik ubije tako kot nož. Opravljivec je terorist, ki vrže bombo in se umakne. Ob tem pa umaže ugled nekoga drugega«.

Resnico nam po papeževih besedah odkriva Jezus, ki je zanjo izpričal na križu. On nam je poslal Duha resnice, ki nam v srcu ponavlja, da je Bog naš Oče. Z vsakim našim dejanjem potrdimo, ali pa zanikamo to resnico.

Kristjani namreč niso neki posebni ljudje, ampak otroci nebeškega Očeta, ki v naša srca položi ljubezen do brata. »Te resnice pa ne izrazimo toliko z govori, kot z našim načinom življenja; odraža se v vsakem našem dejanju«, je še dejal sveti oče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.