Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra

Papež o razliki med resnico in lažjo

Svet | 14.11.2018, 12:53 Marjana Debevec

Papež je današnjo katehezo posvetil osmi Božji zapovedi: Ne pričaj po krivem! Strašno je živeti v nepristni komunikaciji, ki poleg besed vključuje tudi dejanja in celo tišino, saj to preprečuje odnos, preprečuje ljubezen, je poudaril sveti oče. Po njegovih besedah vsi živimo med resnico in lažjo.

Ali je dovolj biti iskreni in natančni, da bi lahko rekli, da govorimo resnico? Po papeževih besedah ni dovolj. Če povemo to, kar čutimo, se lahko zgodi, da posplošimo naš osebni pogled, ali pa povemo resnico, ki je lahko samo del neke širše resnice. Obstaja tudi nevarnost, da bi razkrili zaupne podatke. Koliko je med nami opravljanja, ki uničuje skupnost zaradi pomanjkanja rahločutnosti, je poudaril papež in dodal: »Opravljanje ubija, jezik ubije tako kot nož. Opravljivec je terorist, ki vrže bombo in se umakne. Ob tem pa umaže ugled nekoga drugega«.

Resnico nam po papeževih besedah odkriva Jezus, ki je zanjo izpričal na križu. On nam je poslal Duha resnice, ki nam v srcu ponavlja, da je Bog naš Oče. Z vsakim našim dejanjem potrdimo, ali pa zanikamo to resnico.

Kristjani namreč niso neki posebni ljudje, ampak otroci nebeškega Očeta, ki v naša srca položi ljubezen do brata. »Te resnice pa ne izrazimo toliko z govori, kot z našim načinom življenja; odraža se v vsakem našem dejanju«, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...