Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Asia Bibi: Radikalni islamisti zahtevajo, da ne sme zapustiti države

Svet | 05.11.2018, 11:31 Marta Jerebič

Potem ko je vrhovno sodišče v Pakistanu prejšnjo sredo oprostilo kristjanko Asio Bibi, ki je bila zaradi spornega zakona o bogokletju obsojena na smrt in 9 let v zaporu, so radikalni islamisti v vseh večjih mestih po državi zahtevali njeno usmrtitev. Policija je aretirala najmanj 150 protestnikov, ki so blokirali ceste in zažigali avtomobile. Odnehali so šele po treh dneh, ko je vlada na njihovo zahtevo Asiji Bibi prepovedala zapustiti Pakistan, dokler sodišče ne bo odločilo o pritožbi na oprostilno sodbo. Nekateri opazovalci ocenjujejo, da se je vlada uklonila skrajnežem.

Čeprav je sprva kazalo, zgodba sedaj že 51-letne Asie Bibi še nima srečnega konca. Protestniki, povezani z radikalnimi islamskimi strankami, so dosegli, da je uvrščena na seznam ljudi, ki ne smejo zapustiti države. Na prvi pogled se zdi, da je to poraz za novo vlado Imrana Khana, je za Vatican Insider dejal dominikanec James Channan, a po drugi strani se je situacija umirila in ni prišlo do napadov na kristjane kot leta 2009 in 2013. Če bi vojska uporabila prisilo, bi to lahko sprožilo prelivanje krvi in dolgotrajnejše proteste.

O umestitvi Bibijeve na črno listo za prepoved izstopa iz države mora odločati še sodišče, kar pomeni, da bi v vmesnem času vseeno lahko zapustila državo. Tehnično gledano je svobodna oseba, čeprav je morda zaradi varnosti še vedno v zaporu. Informacije, kje se nahaja, so nejasne.

Mož Asie Bibi je medtem ZDA, Veliko Britanijo in Kanado zaprosil za azil zanjo in njeno družino. Gre za države, kjer je pakistanska skupnost najštevilčnejša. Je pa državo že zapustil njen odvetnik, sicer musliman, saj mu grozijo tako skrajneži kot tudi kolegi odvetniki. Trenutno je nekje v Evropi, zatrdil pa je, da se bo vrnil v Pakistan in branil Asio Bibi pod pogojem, da bo pakistanska vojska zagotovila varnost njemu in njegovi družini. Skrajneži grozijo tudi sodnikom.

Medtem pozivi k izpustitvi Bibijeve prihajajo tudi iz tujine. Predsednik Evropskega parlamenta, Antonio Tajani, je Pakistan pozval, naj jo zaščiti pred grožnjami verskih fanatikov. »Njena edina krivda je, da je kristjanka,« je dejal.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...