Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Papež: Ali svetost ali nič!

Svet | 01.11.2018, 12:51 Marjana Debevec

’Ali svetost, ali nič’, je bil odločen papež Frančišek pred današnjo opoldansko molitvijo. Zaželel nam je, da bi nas svetniki, ki na zemlji niso poznali polovičarstva in sedaj navijajo za nas, spodbudili k izbiri Boga.

Danes v nebesih praznujejo vsi svetniki – tudi tisti za sosednjimi vrati, kot se je izrazil papež. Gre za naše sorodnike in znance, ki so del te velike množice svetih. Zato je danes praznik družine. Svetniki so namreč po papeževih besedah naši najbolj resnični bratje in sestre. Oni nas razumejo, nas imajo radi in vedo, kaj je za nas najbolje. Srečni so in si želijo, da bi bili z njimi srečni v nebesih tudi mi.

Zato nas vabijo na pot blagrov. »Ampak kako? Evangelij pravi blagor ubogim, svet pa nam pravi blagor bogatim. Evangelij pravi blagor krotkim, svet pa blagor predrznim. Evangelij pravi blagor čistim, svet pa blagor prebrisanim in uživačem«, se je vprašal sveti oče in dodal, da bi se ta pot blagrov, pot svetosti, lahko zdela pot poraza. Vendar ni tako. Zmagali so svetniki in ne svet. Zato nas je papež povabil, naj izberemo njihov delež in delež Boga.

»Vprašajmo se na kateri strani smo: na strani nebes, ali zemlje? Ali zares želimo svetost? Ali pa smo kristjani, ki verujejo v Boga in spoštujejo bližnjega, vendar brez pretiravanja? Gospod zahteva vse, ponuja pa nam pravo življenje in srečo, za katero smo bili ustvarjeni«, je zatrdil Frančišek in dodal: »Torej: ali svetost ali nič! Naj nas spodbudijo svetniki, ki na svetu niso poznali povprečnosti, v nebesih pa navijajo za nas, da bi izbrali Boga, ponižnost, krotkost, usmiljenje, čistost; da bi se navdušili za nebesa in ne za zemljo

Po papeževih besedah ne gre za to, da bi delali velike stvari, ampak da bi v vsakdanjem življenju sledili poti, ki vodi v nebesa. Rodili smo se namreč zato, da ne bi nikoli umrli, rodili smo se, da bi uživali srečo v Bogu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...