Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Bavarci na volitvah odločajo o usodi Krščansko-socialne unije in zvezne dežele

| 14.10.2018, 09:42

Na Bavarskem so se z odprtjem volišč ob 8. uri začele deželne volitve, na katerih 9,5 milijona Bavarcev odloča o novi sestavi deželnega parlamenta. Glede na napovedi se bo v najbogatejši nemški zvezni deželi končala prevlada Krščansko-socialne unije, kar bo pomemben preizkus tudi za vladajočo koalicijo v Berlinu. Za komentar smo vprašali dobrega poznavalca nemških političnih razmer publicista dr. Aleša Mavra.

Prve izide vzporednih volitev je pričakovati po 18. uri, ko se bodo zaprla volišča, začasne rezultate pa pozno zvečer ali jutri.

CSU ima kot najmočnejša stranka na Bavarskem ministrske predsednike od leta 1957, večinoma vlada z absolutno večino. A glede na ankete se ji danes obeta le 33-odstotna podpora, kar pomeni, da bo Bavarska po volitvah najverjetneje dobila drugo vladajočo koalicijo v 60 letih.

Uspeh medtem pričakujejo Zeleni in skrajno desna Alternativa za Nemčijo.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...