Jože Bartolj
Marko Zupan
Helena Križnik
Papež Frančišek avdienca (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek avdienca

Človeško telo ni orodje za užitek

31.10.2018, 11:48 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razmišljanje ob zapovedi »Ne prešuštvuj«. Poudaril je, da je to klic k ljubezni, ki se izraža v zvestobi, sprejemanju in usmiljenju. Ne nanaša se samo na zakonce, ampak na vse ljudi.

Prešuštnik, pohotnež ali nezvesta oseba je po papeževih besedah nezrela oseba, ki se vrti le okoli svojega življenja in situacije presoja z vidika svoje blaginje in izpolnitve. Za zakonsko zvezo torej ni dovolj poroka, ampak je potrebno narediti pot od ’jaza’ k ’midva’. Kot je dejal sveti oče, so bile besede sv. Pavla, da mora mož ljubiti ženo, kot Kristus ljubi Cerkev, v tistem času revolucionarne. Dodal je, da je vsako dejanje neke vrste ’poročno’: delamo, govorimo, odločamo in srečujemo druge z držo sprejemanja in darovanja.

V tem smislu je tudi vsaka poklicanost ’poročna’, tudi poklicanost v duhovništvo. Duhovnik služi skupnosti in zanjo skrbi. Ob tem je papež opozoril: »Cerkev ne potrebuje kandidatov za vlogo duhovnika, bolje da ostanejo doma, Cerkev potrebuje može, katerih se Sveti Duh dotakne srca in brez pridržkov ljubijo Kristusovo nevesto. Tako je tudi posvečeno devištvo v Kristusu treba živeti v zvestobi in veselju kot zakonski odnos z materinsko in očetovsko rodovitnostjo.«

Človeško bitje je namenjeno, da ljubi in da je ljubljeno. »Človeško telo ni orodje za užitek ... v pristni ljubezni ni prostora za pohoto in površinskost. Možje in žene si zaslužijo več,« je še poudaril papež.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.