Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek avdienca (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek avdienca

Človeško telo ni orodje za užitek

Svet | 31.10.2018, 11:48 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razmišljanje ob zapovedi »Ne prešuštvuj«. Poudaril je, da je to klic k ljubezni, ki se izraža v zvestobi, sprejemanju in usmiljenju. Ne nanaša se samo na zakonce, ampak na vse ljudi.

Prešuštnik, pohotnež ali nezvesta oseba je po papeževih besedah nezrela oseba, ki se vrti le okoli svojega življenja in situacije presoja z vidika svoje blaginje in izpolnitve. Za zakonsko zvezo torej ni dovolj poroka, ampak je potrebno narediti pot od ’jaza’ k ’midva’. Kot je dejal sveti oče, so bile besede sv. Pavla, da mora mož ljubiti ženo, kot Kristus ljubi Cerkev, v tistem času revolucionarne. Dodal je, da je vsako dejanje neke vrste ’poročno’: delamo, govorimo, odločamo in srečujemo druge z držo sprejemanja in darovanja.

V tem smislu je tudi vsaka poklicanost ’poročna’, tudi poklicanost v duhovništvo. Duhovnik služi skupnosti in zanjo skrbi. Ob tem je papež opozoril: »Cerkev ne potrebuje kandidatov za vlogo duhovnika, bolje da ostanejo doma, Cerkev potrebuje može, katerih se Sveti Duh dotakne srca in brez pridržkov ljubijo Kristusovo nevesto. Tako je tudi posvečeno devištvo v Kristusu treba živeti v zvestobi in veselju kot zakonski odnos z materinsko in očetovsko rodovitnostjo.«

Človeško bitje je namenjeno, da ljubi in da je ljubljeno. »Človeško telo ni orodje za užitek ... v pristni ljubezni ni prostora za pohoto in površinskost. Možje in žene si zaslužijo več,« je še poudaril papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.