Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med sklepnim nagovorom (foto: Vatican news)
Papež med sklepnim nagovorom

Papež ob sklepu sinode: Mater Cerkev moramo braniti pred velikim Tožnikom!

Slovenija | 27.10.2018, 22:10 Marjana Debevec

Uradni del sinode se je končal s sprejetjem sklepnega dokumenta in papeževim nagovorom. Ta je poudaril, da je omenjeni dokument namenjen najprej škofom, obenem pa dodal, da živimo v trenutku, ko je treba braniti Cerkev z molitvijo in pokoro.

Sinoda ni parlament, ampak varovan prostor, v katerem lahko deluje Sveti Duh. Njen rezultat ni le en dokument, ki pogosto na zunaj nima posebnega učinka. »Mora pa delovati v nas«, je zatrdil papež. »Da bi ta dokument deloval, moramo z njim moliti, ga preučevati, prositi luči, je pa prvenstveno namenjen nam«, je zatrdil. Po njegovih besedah besedilo ne obravnava posebnih primerov, ampak je splošne narave.

Mi vsi smo grešniki, Mati Cerkev pa je sveta, je v nadaljevanju poudaril sveti oče. Prav zaradi naših grehov veliki Tožnik hodi po svetu in obtožuje. Obtožbe danes postajajo pravo preganjanje, kar se dogaja številnim kristjanom po svetu.

Obstaja pa še druga vrsta preganjanja in sicer gre za nenehne obtožbe, s katerimi bi Cerkev radi umazali. »Gre za trenutek, v katerem moramo braniti Mater pred velikim Tožnikom in sicer z molitvijo in pokoro. Zato sem prosil, da bi v tem mesecu molili rožni venec, prosili nadangela Mihaela, prosili Marijo, naj vedno zaščiti Mater Cerkev. Delajmo to še naprej. Živimo v težkem trenutku, ker Tožnik preko nas napada Mater, Matere pa se ne dotika!«, je bil odločen papež.

Mladi potrebujejo svetnike!

Slepni dokument, ki so ga sprejeli škofje, je zelo obsežen, saj na 60 straneh vsebuje 167 členov. Obravnava različna področja življenja mladih, od župnije do družine kot domače Cerkve, od zlorab, do spodbujanja pravičnosti nasproti kulturi, ki zavrže vse, ki jih ne potrebuje; od poslanstva mladih do spremljanja njihove poti, od izzivov digitalnih tehnologij do vloge žensk v Cerkve; od spolnosti do poklicanosti vseh k svetosti.

V sklepnem dokumentu je tudi zapisano, da naj bi mladi postali nosilci življenja Cerkve in sicer tako, da se v življenju srečajo s pričevalci, ki se bodo sposobni dotakniti njihovih src: Mladi potrebujejo svetnike, ki bodo oblikovali nove svetnike, je zapisano.

Več o vsebini dokumenta pa v pogovoru, ki ga bomo v prihodnjih dneh posneli s slovenskim udeležencem sinode nadškofom Alojzijem Cviklom.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...