Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

To bi bil velikanski korak za mir

Svet | 12.10.2018, 10:39 Marta Jerebič

Obisk papeža v Severni Koreji bi bil velikanski korak za mir in spravo na korejskem polotoku, je včeraj dejal južnokorejski delegat na škofovski sinodi o mladih, ki poteka v Vatikanu. Pred dnevi je namreč v javnost prišla novica, da bo povabilo severnokorejskega diktatorja svetemu očetu prihodnji teden prenesel južnokorejski predsednik.

Južnokorejski škof Lazar You Heung-sik je na tiskovni konferenci, ki jih Vatikan v času sinode pripravlja vsak dan, dejal, da se je Severna Koreja pripravljena odpreti svetu, se odpovedati jedrskemu orožju in postati drugačna država.

Sam je kot predsednik Korejske karitas državo obiskal 4-krat, po njegovih besedah je prišlo do 180 stopinjskega obrata v dogodkih v primerjavi z letom nazaj, ko so bili v strahu pred novo vojno s Severno Korejo. Seveda bo potrebno narediti še veliko korakov pred morebitnim papeževim obiskom, zlasti v smeri večjega spoštovanja verske svobode, vključno s tem, da bodo v državo lahko prišli katoliški duhovniki, je dejal škof iz Daejona.

Nekateri se sicer bojijo, da bo Južna Koreja postala revnejša, da bodo ljudje izgubili delovna mesta, če se bo njena severna soseda odprla, a škofu se zdi, da tako misli le manjšina. Večina meni, da je treba odpreti srce in narediti veliko stvari, med drugim železnico, ki bo povezovala sever in jug. Škof je izrazil tudi zadovoljstvo v zvezi s sporazumom med Vatikanom in Kitajsko. Cerkev v Južni Koreji je namreč vedno pomagala pri evangelizaciji Kitajske, zlasti prek laikov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.