Nataša Ličen
Jakob Čuk
Marjana Debevec

Inovativni kmet Matic Vizjak: Idej mi ne zmanjka. Vse, kar delam, delam z veseljem

20.09.2018, 18:00 Nataša Ličen

Matic Vizjak je najinovativnejši kmet lanskega leta. Spoznali smo ga na sejemskem dogajanju v Gornji Radgoni. Navdušil je z jasno mislijo in z besedo brez dlake na jeziku. Matic piše uspešno zgodbo mladega prevzemnika kmetije, pred tem se je ukvarjal z vrsto različnih poklicev, bil celo na tovorni ladji, delal v hotelirstvu, veliko potoval, a se po spletu okoliščin vrnil na domačo kmetijo.

Izkusil je trdoto tujega kruha, zato je danes tudi ambasador v navduševanju mladih, da bi svojo priložnost iskali in jo tudi ustvarjali doma, v Sloveniji. Maticu je uspelo, čeprav je bila njegova pot včasih tudi težka, polna preizkušenj, ob katerih bi lahko obupal, a ni, saj kot pravi: » Bistven je optimizem, v življenju ni ovir, so le izzivi, in ko jih premagaš, te življenje gotovo nagradi.«

Naziv inovativnega kmeta je prinesel širši pogled, pravi Matic in dodaja: »Mladi podcenjujejo poklic kmetovalca. Med njimi ni zaželen. Zato niso krivi sami, ampak celotni družbeni sistem, že vrtci, šola, tudi starši in mediji ga ne predstavljajo pravilno. V minulem letu sem veliko predaval po različnih šolah, društvih, fakultetah, in predstavljal svojo življenjsko zgodbo skozi oči poklica, ki sem ga izbral, torej kmeta. Povsod so bili odzivi podobni. Otroci imajo povsem napačno sliko, zato kar ne morejo verjeti, ko jim povem, kaj vse kot kmet delam, kako dinamično je moje delo. Kmet je danes podjetnik. Najprej je to. Otroci ne bi bili kmetje ali kmetice že samo zaradi slabega prizvoka, manjvrednosti poklica, ker ga tako prikazujemo v javnosti. Pogosto rečejo, kmet je umazan, je reven, ne more iti na morje, ker mora biti doma pri govedu, nima denarja in podobno. Promocija je pomembna, da dvigne vrednost tega poklica. Ne pa, da kmeta sramotimo.« Matic Vizjak pravi, da se bo še naprej trudil predstavljati resnično vrednost poklica.

Kmetija Vizjak, kmetija z vizijo
Kmetija Vizjak, kmetija z vizijo © kmetija vizjak

Vznemirjen in razočaran opiše stanje v medijih, ko z izkrivljenimi resničnostnimi šovi kazimo podobo poklica, ki vsem ljudem v osnovi daje kruh. Gotovo lahko prikimamo Maticu Vizjaku, da smo za dobro podobo poklica kmetovalca odgovorni vsi. Bili so časi, ko je slovenski kmet edini ohranjal kulturo in jezik naroda.

Na kmetiji Vizjak imajo dva hektarja obdelovalne površine, odvisno od sezone nudijo od 25 do 35 različnih produktov, ki jih ponujajo preko spletnih strani in spletne trgovine. Delajo butično, inovativno, v vsaki stvari iščejo dodano vrednost. Iščejo zgodbo, pravi Matic: »Ljudje danes iščemo nekaj novega, z majhno idejo ali inovativnostjo, lahko produktu dvignemo vrednost.« Čili omake, pikantno vino, kremni med različnih okusov, to je le nekaj produktov kmetije Vizjak, ki navdušujejo.

Matic Vizjak
Matic Vizjak © Lidija Zupanič

Zgodba

Kdor svoj produkt ali storitve obogati z vsebino, je uspešnejši. Brez zgodbe je še tako dober produkt lahko prezrt. Zgodba Matica Vizjaka se ni pisala kar sama od sebe, v svojo zgodbo uspeha je vložil veliko znanja, novih pristopov, idej in povabil k sodelovanju tudi druge. Pomembno je sodelovanje, pravi Matic: »Preveč gledamo samo nase, naša prihodnost je v povezovanju.« S svojo potjo opogumlja in kaže, da se da. Včasih smo govorili, da imamo Slovenci znanje, ki ga bomo lahko s pridom unovčili, danes se kaže, da v tujino odhajajo izobraženi ljudje, mladi diplomanti, ki pogosto v tujini ostanejo, in si tam ustvarjajo prihodnost, v Sloveniji tako ne ostane ne znanje, in ne naši ljudje.

Matic Vizjak uspešno promovira svoj poklic, kaže drugačno podobo slovenskega kmeta, privlačno tudi mladim, ki si želijo dinamičnosti in novih pristopov, tudi v kmetijstvu. Pravi: »Tudi v Sloveniji so priložnosti, ne tarnajmo, delajmo, ustvarjajmo, povezujmo se in vztrajajmo ter iščimo nove zgodbe«. Zanj dan ni enak dnevu, vsak prinese kaj novega. Priznanja mu dajejo polet. »Na lovorikah ne moreš in ne smeš zaspati. To ti daje elan in impulz za naprej," še pove inovativni kmet lanskega leta Matic Vizjak.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Župnik Mitja Markovič (photo: posnetek zaslona) Župnik Mitja Markovič (photo: posnetek zaslona)

VIDEO: Odhajajoči župnik Mitja za lokalno televizijo

Tudi župnik Mitja Markovič s koncem meseca zaključuje svoje 16-letno obdobje na čelu župnije Krško - Videm ob Savi. S televizijskim portretom je njegovo delo in dobrinos kraju osvetlila tudi ...