Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Bo Kitajska ostreje nastopila proti ZDA?

Svet | 24.09.2018, 12:48 Andrej Šinko

ZDA so uvedle 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev. V kolikor nadaljnja pogajanja s Kitajsko ne bodo obrodila sadov, pa se bodo te carine v začetku prihodnjega leta zvišale na 25 odstotkov. Peking se je medtem odzval s carinskimi protiukrepi na 60 milijard dolarjev uvoza iz ZDA. Predvsem izvozno usmerjene države medtem skrbi, da bi trgovinska vojna lahko prizadela tudi njih.

Nekatere skupine blaga so iz novih ameriških carin izključene, med njimi pametne ure tehnološkega velikana Apple, naprave s tehnologijo Bluetooth ter stolčki in avtomobilski sedeži za otroke. Analitiki menijo, da gre za uspeh lobistov velikih koncernov, kot sta Apple in Amazon.

Kljub temu pa je z dodatnimi carinami obremenjena polovica vsega kitajskega izvoza v ZDA. Kitajski povračilni ukrepi v obliki 5 do 10 odstotnih carin na uvoz za 60 milijard dolarjev blaga iz ZDA so bili skromnejši, saj je ameriški izvoz na Kitajsko precej manjši.

Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila sicer pravi, da ima Peking druge možnosti za protiukrepanje. Ferfila pojasnjuje, da je ameriški izvoz na Kitajsko podoben izvozu nerazvite afriške oziroma azijske države, saj večinoma obsega kmetijsko proizvodnjo. Na drugi strani pa je kitajski izvoz v ZDA, izvoz visoko industrializirane države, saj gre za elektroniko in visoke tehnologije. To pa je po besedah sogovornika tudi glavni problem ZDA, saj bi Peking tako lahko neposredno ogrozil delovanje Appla ali kakšne druge ameriške multinacionalke.

Vlada v Pekingu je kritična do ZDA, ker vodijo protekcionizem in politiko ekonomske moči. Zaradi novih ameriških carin je Kitajska za zdaj odpovedala pogovore z vlado v Washingtonu, podpredsednik kitajske vlade Liu He pa se za zdaj ne bo srečal z ameriškim finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom.

Ameriški predsednik Trump je sicer zagrozil, da če se bo Kitajska odzvala s protiukrepi, bodo ZDA uvedle dodatne carine še na 267 milijard dolarjev kitajskega blaga. To bi pomenilo carine na praktično celoten izvoz kitajskega blaga v ZDA.

Nemški inštitut za gospodarske raziskave Ifo je ocenil, da bodo dodatne carine upočasnile kitajsko gospodarsko rast za do 0,2 odstotne točke. Če bi se carine ob koncu leta zvišale na 25 odstotkov, pa bi bil učinek polodstoten.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...