Jože Bartolj
Marko Zupan
Helena Križnik
Zahvalna slovesnost v Buenos Airesu (foto: Marko Vombergar)
Zahvalna slovesnost v Buenos Airesu

Zahvalili so se Argentini

01.10.2018, 11:22 Matjaž Merljak

V Buenos Airesu je včeraj potekala slovesnost, s katero so se Slovenci javno zahvalili Argentini, ki je pred 70-imi leti širokosrčno sprejela slovenske povojne begunce.

Marko Selan nam je tako sporočil: V središču Buenos Airesa smo pred spomenikom generala San Martina, očeta argentinske države, položili venec rož. V kratkem nagovoru je predsednik osrednjega društva Zedinjena Slovenija, inž. Jure Komar, izpostavil, da je Argentina naše starše sprejela in jim omogočila, da so tu ustvarili novo bodočnost, obenem pa jim dovolila, da so ohranili svoj jezik in kulturo.

V buenosaireški stolnici smo se Slovenci nato zbrali k zahvalni sveti maši, ki jo je daroval argentinski primas, kardinal Mario Poli. Somaševali so apostolski nuncij monsenjor Leon Kalenga Badikebele, argentinski nadškof slovenskega porekla Andrej Stanovnik in slovenski duhovniki. Med sveto mašo so peli združeni pevski zbori naše skupnosti ter učenci sobotnih šol in slovenska mladina, lepe slovenske barve je pa prireditvi dodala še številna skupina narodnih noš.

Obširno poročilo bo objavljeno v naslednji številki časopisa Svobodna Slovenija, pogled v zgodovino pa prinaša ta zapis.

Polaganje venca
Polaganje venca © Marko Vombergar

Sprevod do stolnice
Sprevod do stolnice © Marko Vombergar

V buenosaireški stolnici
V buenosaireški stolnici © Marko Vombergar

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.