Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež nagovarja udeležence tečaja o zakonski zvezi (foto: Vatican News)
Papež nagovarja udeležence tečaja o zakonski zvezi

Papež: Mladoporočence je treba nujno spremljati vsaj nekaj let!

Slovenija | 28.09.2018, 09:49 Marjana Debevec

Z novim pastoralnim letom na novo oživijo tudi številne zakonske skupine. V Domu duhovnosti v Kančevcih bo v nedeljo srečanje družin murskosoboške dekanije. Papež Frančišek pa je včeraj sprejel udeležence tečaja o družini in zakonu, ki sta ga pripravila rimska škofija in Rimska Rota. Poudaril je pomen stalnega katehumenata za pare. Zakoncem v krizi naj bi pomagali ponovno odkriti milost zakramenta, pri tem pa naj bi sodelovali duhovniki, pastoralni delavci in krščanski zakonci.

Priprava na zakon se po papeževih besedah ne more omejiti le na nekaj srečanj. Odločitev za zakon mora namreč biti zavestna in storjena v želji, da bosta skupaj zgradila nekaj, kar se ne sme nikoli izdati ali zapustiti. Več škofij po svetu že uvaja bolj primerno pripravo na zakon z večdnevnimi poglobitvami, v katerih sodelujejo tudi zrelejši zakonski pari in razni strokovnjaki.

Izvor težav po poroki namreč večkrat ni le nezrelost, ampak tudi šibkost v veri in pomanjkanje cerkvenega spremljanja. Mladoporočenca se namreč pogosto znajdeta preveč osamljena. Šele ko skupaj zaživita kot zakonca, se včasih zgodi, da se nista dobro zavedala, kaj sta si obljubila.

Bolj ko bo priprava na zakon poglobljena in časovno daljša, bolj bodo mladi pari znali odgovoriti na milost, v Božji moči pa bodo razvili tudi protitelesa za boj z neizogibnimi trenutki težav in naporov zakonskega in družinskega življenja, je dejal sveti oče. Vendar samo to ni dovolj, je prepričan papež, ki izpostavlja predvsem nujnost spremljanja zakoncev vsaj v prvih letih zakonskega življenja, da bodo zakon odkrili kot poklicanost.

»Midva, ko se najdeva in ko se poročiva, veda, da se je projekt šele začel; da sva se midva našla zaradi tega, da bi dozorevala, da nisva takšna kakršna bi rada bila, ampak da bi začela šele rasti. V bistvu je projekt v tem, da drug drugemu pomagava priti v nebesa. In to je večnostna perspektiva, o kateri se tako malo govori«, pravi Vilma Siter iz društva Družina in življenje.

Parom v težavah je treba pomagati oživiti vero in ponovno odkritje milosti zakramenta. V redkih primerih, če drugače ni mogoče, pa jih tudi usmeriti v postopke za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze. Namen slednjega je rešitev duš, ki bi sicer živele v grešnem stanju. Sprejeli naj bi tudi pare, ki se odločijo za skupno življenje brez poroke in jim pričevali za lepoto poročenosti.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...