Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek avdienca (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek avdienca

Papež: Nikoli ne žalite staršev drugih

Cerkev po svetu | 19.09.2018, 13:03 Marta Jerebič

Papež Frančišek je razmišljanje pri današnji splošni avdienci osredotočil na 4. Božjo zapoved. Ob tem je ljudi spodbudil, naj spoštujejo svoje starše, čeprav niso popolni. Hkrati jih je pozval, naj nikoli ne žalijo mame ali očeta nekoga drugega.

 

Spoštovanje staršev vodi v dolgo življenje, je poudaril papež. Po njegovih besedah 4. Božja zapoved izraža nekaj izrednega in osvobajajočega: čeprav niso vsi starši dobri in vsa otroštva mirna, so vsi otroci lahko srečni, saj je polno in srečno življenje odvisno od hvaležnosti do tistih, ki so nas spravili na svet. Rane preteklosti v luči krščanske ljubezni lahko namreč postanejo ’možnosti’.

Papež je zato spodbudil, naj se spravimo s svojim življenjem, kot so to storili številni svetniki, naj se ne sprašujemo zakaj, ampak za kakšno poslanstvo me je Bog oblikoval prek moje preteklosti. Ljudi, ki so se oddaljili od svojih staršev, je pozval, naj se potrudijo in se zbližajo z njimi. Dodal pa je še naslednje: »Prosim vas, nikoli ne žalite staršev drugih. Nikoli se ne sme žaliti mame ali očeta. Napravite to notranjo odločitev: od danes naprej ne bom nikoli žalil mame ali očeta kogarkoli,« je še dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...