Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Pravica do svobode govora samo za nekatere?

18.09.2018, 09:46 Marjana Debevec

Znani so datumi obravnav procesa proti p. Tadeju Strehovcu zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na portalu 24kul.si. Proti njemu bo nastopilo 15 prič, medtem ko ne bo smel podati mnenja niti en sodni izvedenec, ki ga je predlagal dr. Strehovec. Sodni proces bo potekal od 10. oktobra do 16. novembra na okrajnem sodišču v Ljubljani. V tem času se bo zvrstilo 6 obravnav.

Na obravnavah bo proti dr. Tadeju Strehovcu nastopilo Državno tožilstvo in še 15 prič, medtem, ko se bo dr. Strehovec zagovarjal samo s pomočjo odvetnika, saj je sodnica Špela Kukovec prepovedala, da bi na obravnavi sodelovala dva strokovna izvedenca, ki ju je predlagal dr. Strehovec.

Za tožilstvo je sporen članek z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov.« Po molitvi pred ljubljansko porodnišnico spomladi leta 2016, je 163 posameznic in posameznikov ter 13 organizacij na pristojne državne predstavnike in institucije poslalo pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk v Sloveniji.

Seznam podpisnikov je prva objavila Mladina, problem pa je nastal, ko se je ta seznam pojavil na spletnem portalu 24kul.si. »Po mojem mnenju je glavni namen sodnega postopka en sam: omejiti in sankcionirati govor v podporo pravici nerojenih otrok do življenja ali drugače rečeno utišati katoličane, ko gre za razprave v javnosti na temo splava oziroma ko gre za molitev za nerojene otroke«, je pojasnil p. Strehovec.

V tem času se bo zvrstilo 6 obravnav in sicer:

- 10.10.2018, ob 10:00 uri;

- 12.10.2018, ob 11:00 uri;

- 19.10.20182 ob 10:00 uri,

- 24.10.2018, ob 10:00 ur;

- 7.11.2018, ob 10:00 uri;

- 16.11.2018, ob 10:00 uri.

KO SE OTROKOM VSILJUJE ATEIZEM

Nekaznovano pa lahko določene interesne skupine, kot je Amnesty international, po javnih šolah širijo svojo ateistično ideologijo. Tako se je zgodilo v Škofji Loki, ko so prvošolcem brezplačno delili knjigo z naslovom Pomisli. Oglasila se nam je zaskrbljena mati Lucija.

»Površno gledano knjiga govori o miru, nekoliko natančneje prebrano pa vsebina pod krinko graditve miru pravzaprav širi vrednote, ki so ravno nasprotne tem, za katere si z možem prizadevava pri vzgoji najinih otrok. Čeprav gre za (zelo svoboden) prevod pesmi Imagine Johna Lennona, vsebina ni na mestu za prvošolskega otroka, ker ga zmede v njegovem dojemanju sveta in tega, kar je že spoznal (ni nebes, ni pekla, ni vere, izražanje relativizma do vsega in vseh).

Tudi ateizem je vera, ker je osebna odločitev o lastni neveri in je le ena od možnih človekovih opredelitev. Nikakor pa ni sprejemljivo ponujati šestletnemu otroku "instant" odgovorov na pomembna filozofsko-eksistencialna vprašanja kot sta vprašanji »od kod in čemu vse, kar je«.

Zato starši želijo, da v prihodnje nepooblaščene organizacije za vzgojo in izobraževanje ne bodo imele dostopa do otrok brez njihove predhodne vednosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...