Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek avdienca (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek avdienca

Lastni ego je najhujša oblika suženjstva

Svet | 12.09.2018, 12:16 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred današnjo splošno avdienco sprejel neko skupino z Japonske in ob tem izrazil upanje, da bo to državo lahko obiskal prihodnje leto. Pri katehezi je nato nadaljeval razmišljanje o tretji Božji zapovedi, ki pravi: Posvečuj Gospodov dan in je povezana z dnevom počitka. Tokrat je postavil vprašanje: kdaj smo v počitku zares svobodni in ne sužnji?

Biti suženj lastnega ega človeka vkleni bolj kot zapor, je prepričan papež. Ego postane rabelj, ki človeka muči vsepovsod in ga najgloblje zatira – z grehom, ki ni zgolj neko kršenje kodeksa, ampak popolnoma zgrešeno življenje in stanje suženjstva.

Požrešneži, pohotneži, pohlepneži, zavistneži, jezljivi, leni, naduti ljudje so sužnji svojih pregreh. Ni premirja za požrešneže in pohotneže, ki morajo živeti od užitka. Strah za lastnino uničuje pohlepneže, ogenj jeze in črv zavisti uničujeta odnose. Lenoba, ki se izogiba vsakega napora, onesposablja za življenje, postavljanje sebe za središče vsega dogajanja koplje globok jarek med teboj in drugimi.

Kdo je torej pravi suženj, kdo je tisti, ki ne pozna počitka?, je vprašal papež. »Suženj in človek, ki ne pozna počitka, je, kdor ni sposoben ljubiti. Vse te pregrehe, grehi, sebičnost nas oddaljujejo od ljubezni in nas napravljajo za nesposobne ljubiti. Smo sužnji samih sebe. Ljubezen pa je vedno usmerjena k drugemu.« Kot je še dejal papež, Jezus prelamlja notranje suženjstvo in človeka napravlja sposobnega ljubiti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...