Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Primer Viganó: Sveti sedež pripravlja pojasnila

Svet | 11.09.2018, 09:15 Marta Jerebič

Svet kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je papežu Frančišku ob dogodkih v zadnjih tednih izrazil popolno solidarnost. Sveti sedež je ob tem sporočil, da na podlagi obstoječe dokumentacije v arhivih pripravlja potrebna pojasnila v zvezi z obtožbami, ki jih je nekdanji nuncij v ZDA Viganó zapisal v dosjeju, objavljenem 26. avgusta in v katerem Frančiška poziva k odstopu. Sicer pa se tudi v svetu kardinalov, ki je te dni zbran na svojem 26. srečanju, obetajo spremembe.

Kardinali so sklenili, da svetemu očetu izročijo predlog reforme rimske kurije, ki so ga izdelali v petih letih svoje dejavnosti. Frančiška so ob tem zaprosili za oceno njihovega dosedanjega dela ter razmislek o strukturi in sestavi samega sveta kardinalov, saj so nekateri člani že precej stari.

Kot dodaja portal Vatican Insider, se omemba starosti nanaša na tri kardinale - v prvi vrsti na 85-letnega čilskega kardinala Francisca Javierja Errazuriza, proti kateremu se vrstijo obtožbe, ker ni verjel žrtvam spolnih zlorab s strani duhovnika Fernanda Karadime. Naslednji v vrsti je 77-letni avstralski kardinal George Pell, ki je na papirju še vedno prefekt Tajništva za ekonomijo, a ga že dobro leto ni več v Vatikanu in tudi na zasedanjih sveta kardinalov, saj se v sodnem postopku zaradi domnevnih spolnih zlorab mladoletnih brani v Avstraliji. Tretji kardinal je skoraj 79-letni Laurent Monsengwo Pasinya iz Demokratične republike Kongo. Trojica se tudi ni udeležila tega zasedanja.

Ker bo oktobra vsem potekel petletni mandat v svetu kardinalov, bo do zamenjave članov lahko prišlo brez velikih scen, še dodajajo komentatorji.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...