Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Dr. Gaiser: Pritisk na Iran ne bo dal sadov, kakršne želijo v ZDA

07.08.2018, 19:22

Začel je veljati prvi sveženj ukrepov ZDA proti Iranu. Prepovedano je poslovanje s finančnimi ustanovami te države, trgovina z dragocenimi kovinami in sodelovanje s tamkajšnjim avtomobilskim sektorjem. Washington je odpravil tudi določena dovoljenja za uvoz dobrin iz islamske republike, predvsem perzijskih preprog in hrane. Še ostrejše ukrepe je pričakovati novembra, med drugim bodo povezani s prepovedjo trgovanja z iransko nafto. Vse to sledi odstopu svetovne velesile od jedrskega sporazuma, ki sta ga mednarodna skupnost in Teheran podpisala pred tremi leti.

Da je z vidika predsednika ZDA Donalda Trumpa poteza upravičena, je za naš radio ocenil geopolitični analitik dr. Laris Gaiser. Kot je pojasnil, Trump preklicuje vse dogovore in zunanjo politiko svojega predhodnika Baracka Obame. "V veliki večini bi se z njim real-politično gledano popolnoma strinjal, a primer Irana je bolj zapleten, zato bi bil previden," je dodal dr. Gaiser. Poudaril je, da vnovična uveljavitev nekaterih ukrepov proti tej državi pomeni pritisk za vzpostavitev novega režim, a ocenil je tudi, da bi to utegnila biti težka in dolgotrajna misija. "Ideja je, da bi Trump v trenutku, ko je po sporazumu z ZDA in Evropsko unijo o jedrskem orožju, gospodarstvo v Iranu malce zaživelo, zatrl rast in spodbudil nezadovoljstvo med tamkajšnjimi prebivalci, kar bi pripeljalo do protestov in želje po spremembah." Dr. Gaiser je opozoril, da ne gre za nov pristop. "Bojim se, da takšna strategija tudi tokrat ne bo prinesla sadov, ki bi jih želeli videti v Washingtonu." Dr. Gaiser je ob tem spomnil, da je Trump že večkrat presenetil. "Če mu bo uspel isti met kot pri Severni Koreji, bomo vsi hvaležni za to, kar je naredil." Dodal je, da bo to v primeru Irana veliko težje, celo nemogoče. Priznal je tudi, da Trump nikoli ni zaprl vrat za pogovore.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.