Marjan Bunič
Boštjan Smole
Petra Stopar

V petek se bo začela 53. Draga

28.08.2018, 11:59 Matjaž Merljak

Letošnji 53. študijski dnevi Draga bodo potekali od 31. avgusta do 2. septembra 2018 v parku Finžgarjevega doma na Opčinah, so sporočili iz Slovenske prosvete. Teme Drage bodo v znamenju 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Predavatelji bodo Erika Jazbar, Aleš Šteger, Imre Jerebic, Lojze Peterle in Bernard Nežmah.

Slovenska prosveta je organizacija, ki združuje slovenska katoliška prosvetna in kulturna društva na Tržaškem. S prireditvijo bo tudi obeležila 70 let svojega obstoja. 100. obletnico smrti Ivana Cankarja pa bo obeležila tako, da bodo vse teme Drage v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti ideji pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti.

V duhu Cankarjeve misli

Sto let po Cankarjevi smrti so njegove misli za socialno pravičnost ter kritike na račun slovenske družbe in njene zakoreninjenosti v malomeščanstvu še vedno aktualne in poučne. Proti koncu prve svetovne vojne in obenem proti koncu svojega življenja je govoril o pomenu kulture in kulturne rasti za razvoj naroda. Kljub nezaslišanemu nasilju in pomanjkanju, ki mu je bil priča zaradi svetovnega spopada, je enega svojih zadnjih govorov zaključil z besedami, ki smo jih izbrali kot geslo letošnjih študijskih dnevov. Mi mu sledimo, zato tudi mi verjamemo, da bo edino kultura reševala obstoj in civilizacijski razmah slovenskega naroda v vseh njegovih razsežnostih, v matici, zamejstvu in zdomstvu. Tako so vse teme Drage 2018 v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti ideji pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti. Vmes bo tudi prostor za prijateljsko sodoživljanje sedemdesetletnice Slovenske prosvete in njenih članic.

PROGRAM

petek, 31. avgusta, ob 16.30: Erika Jazbar: PLURALIZEM PO SLOVENSKO

sobota, 1. septembra, ob 16.30: Aleš Šteger: MISLITE MEJE

ob 20 uri: Akademija ob 70-letnici Slovenske prosvete

nedelja, 2.septembra, ob 9. uri: sveta maša,ki jo bo za udeležence Drage daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Pel bo zbor Sv. Jerneja z Opčin pod vodstvom Janka Bana

Ob 10.30: Imre Jerebic in Lojze Peterle: KAKO REŠEVATI SOCIALNE PROBLEME V SLOVENIJI

Ob 15.30: slovesna podelitev 7. Peterlinove nagrade

Predstavitev knjige Darke Zvonar Predan Boris Pahor - najini pogovori

Ob 16. uri: Bernard Nežmah: NOVA SLOVENSKA POLITIKA

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...

Datoteke za prenos