Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Ivan Olip (foto: Matjaž Merljak)
Ivan Olip

Dekan Olip častni občan Pliberka

Slovenci po svetu | 24.08.2018, 11:58 Matjaž Merljak

Pliberški župnik in dekan Ivan Olip je postal časni občan istoimenske občine na avstrijskem Koroškem. Občinski svet mestne občine ga je soglasno imenoval je na svoji seji v začetku avgusta.

Kot poroča Slovenski spored ORF, je pri utemeljitvi za to častno imenovanje pliberški župan Stefan Visotschnig (socialdemokratska stranka) poudaril dobro in harmonično sodelovanje med mestno občino in župnijo, ki jo že 25 let vodi Ivan Olip.

Visotschnig je pri utemeljitvi poudaril tudi pozitiven razvoj Pliberškega jormaka, ker je župnija kot lastnica zemljišča zanesljiv partner za dober vsestranski razvoj dogodka.

Poleg tega je občina kot vzrok za častno imenovanje navedla odločilen prispevek župnika Olipa za ureditev cerkvenega trga v okviru evropske razstave 2009 z novo ureditvijo celotnega trga okoli cerkve, z vrtom religij, župnijskim vrtom ter celotno obnovo mestne župnijske cerkve zunaj in znotraj, piše v sporočilu pliberškega župnijskega sveta, objavljenem na spletni strani krške škofije.

Slovenci po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...