Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Simon, Zala in Mihaela, udeleženci Višarskih dnevov mladih 2018 (foto: Matjaž Merljak)
Simon, Zala in Mihaela, udeleženci Višarskih dnevov mladih 2018

Višarski dnevi mladih

Slovenci po svetu | 13.08.2018, 10:21 Matjaž Merljak

V prvih dneh avgusta so potekali Višarski dnevi mladih. Sklenili so se prav na Svetih Višarjah na 30. Romanju treh Slovenij. Osemnajst mladih med 18-im in 35-im letom starosti je pot vodila med rojake v Gorski Kotar in na Reko, obiskali so tudi romarsko središče Trsat.

Prvič so Višarski dnevi mladih poteka li pred 10-imi leti, v avgustu leta 2008 in vsakič do zdaj so skupine obiskale en del našega zamejstva, v zimski inačici pa potekajo na Svetih Višarjah, v Ehrlichovem domu in tja k udeležencem pridejo tudi gostje. Ob srečevanju z ljudmi je bilo dovolj časa tudi za izmenjavo mnenj in izkušenj, petje, duhovnost, sproščenost in druženje.

Simon, Zala in Mihaela so se programa udeležili prvič. Simonu je v spominu najbolj ostala Reka, ker si ni mislil, da je tam okoli 2000 Slovencev, svoje društvo, svoj dom, pouk slovenščine ... Zali je bila najbolj v spominu božja pot na Trsatu in koča v Gorskem Kotarju. Mihaeli pa je tudi bil zelo všeč obisk Reke in 'Palčava šiša', kjer je tudi muzej.

Videli so, da so tudi mladi zelo aktivni.

Višarski dnevi mladih
Vi%u0161arski dnevi mladih © Rafaelova družba

Slovenci po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...