Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

Ministrska lista uradno vložena, Cerar ob slovesu poln lepih besed

Slovenija | 30.08.2018, 14:37 Tanja Dominko

Premier Marjan Šarec je v državni zbor že danes vložil listo ministrskih kandidatov. V ekipo 13. slovenske vlade predlaga 16 kandidatov. Štiri kandidate je v vladno ekipo predlagala največja koalicijska stranka, LMŠ, prav toliko SMC, po tri SD in SAB in Desus dva. Cerarjeva vlada v odhajanju se je medtem »sončila« na Brdu pri Kranju.

Na čelu ministrstva za finance v LMŠ vidijo Andreja Bertonclja, na čelu ministrstva za zdravje Sama Fakina, na čelu ministrstva za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, na čelu ministrstva za javno upravo Tugomirja Kodeljo. Prav tako štiri ministrske kandidate so predlagali v SMC, in sicer kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenjo Klampfer.

Stranka SD v vladni ekipi vidi Jerneja Pikála na mestu ministra za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič na mestu ministrice za pravosodje in Dejana Prešička na mestu ministra za kulturo. Tri ministrske kandidate ponuja tudi Stranka Alenke Bratušek. Sama je kandidatka za infrastrukturno ministrico, hkrati predlaga dva kandidata za ministra brez resorja, Marko Bandelli za področje razvoja in kohezijske politike in Peter Jožef Česnik za področje Slovencev v zamejstvu.

Najmanjša vladna stranka, DeSUS, bo v vladi sodelovala z dvema ministroma, in sicer za obrambnega ministra predlagajo Karla Erjavca, za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa Aleksandro Pivec.

Za prihodnji teden so v državnem zboru že predvidene njihove predstavitve pred matičnimi odbori, teden pozneje pa je pričakovati glasovanje o ministrski ekipi.

Medtem ko na vrata vladne palače že trka nova ministrska ekipa, se je vlada v odhajanju danes sešla kar na Brdu pri Kranju. V lepem okolju je svoji ekipi hvalospev pripravil premier Miro Cerar, ki je prepričan, da je država po štirih letih bolj konkurenčna, socialno pravična in optimistična.

Miro Cerar je v minulem mandatu vsekakor spoznal, da je delo v zakulisju precej drugačno od tistega v ospredju. Kot da bi pozabil, da je vlada odstopila in da opravlja le še tekoče posle, je pred medije stopil samozavestno in poln zadovoljstva nad opravljenim v tem mandatu.

Nadaljevanje zagotavljanja politične stabilnosti Cerar privošči tudi prihodnji vladi, ki jo bo vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec in v kateri naj bi Cerar prevzel zunanjepolitični resor. Vsekakor je imel sam na čelu vlade lažjo nalogo, saj so se usklajevale le tri stranke, v Šarčevi bo dela z usklajevanjem več. A hkrati ne smemo pozabiti, da je tudi v minulem mandatu kar pogosto prihajalo do neskladij. Že začetek dela Cerarjeve vlade so zaznamovale kadrovske menjave, ko se je v kratkem obdobju zamenjalo kar nekaj ministrov. Šolski resor so vodile tri ministrice, menjali so se šefi gospodarskega, obrambnega in kulturnega resorja ter vladne službe za razvoj in kohezijo. Nazadnje je z ministrskega mesta odstopil finančni minister Dušan Mramor.

Zoper člane vlade je bil vloženih kar devet interpelacij, vse so ministri prestali. Poslanci so razpravljali tudi o interpelaciji celotne vlade. Cerar je nato delo vlade končal na lastno pest, saj je marca, potem ko je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru, odstopil. Do oblikovanja nove odhajajoča vlada tako opravlja le tekoče in.... hm... govorniške posle.

 

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...