Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svetovno srečanje družin 2018 (foto: vaticannews.it)
Svetovno srečanje družin 2018

VIDEO: Papež: Popolnih družin ni. Ključnega pomena je odpuščanje.

Cerkev po svetu | 26.08.2018, 11:25 Marta Jerebič

Papeže je sinoči družine nagovoril na dublinskem stadionu, kjer je ponovil ključne odstavke apostolske spodbude Radost ljubezni. Poudaril je, da so družine upanje Cerkve in sveta. Povabil jih je, naj ne čakajo s krstom otrok, ampak naj to storijo takoj, ko je možno. Dejstvo, da popolnih družin ni, je pospremil z večkrat danimi nasveti zakoncem: treba se je medsebojno poslušati, odpuščati in moliti. Festival družin so zapolnjevale pesmi, plesi, molitve in pričevanja.

Bogat program na stadionu, ki lahko sprejme 75 tisoč ljudi, se je začel s tipičnim irskim plesom otrok in staršev. Glasba in plesi so povezovali tudi pričevanja družin iz Indije, Kanade, Iraka, Irske in Burkina Fasa. Svetovno znani italijanski tenorist Andrea Bocelli je zapel Schubertovo Ave Mario.

Papež je v svojem nagovoru poudaril, da ljubezen in prizadevanje za svetost nista prihranjeni le za nekaj privilegiranih. Ključnega pomena je odpuščanje.

»Majhna in preprosta dejanja odpuščanja, ki se jih obnavlja vsak dan, so temelj, na katerem je zgrajeno trdno krščansko družinsko življenje … Otroci se naučijo odpuščati, ko vidijo, da si starši med seboj odpuščajo.«

Frančišek je izpostavil tudi pomembnost starih staršev.

»Družba, ki ne ceni starih staršev, je družba brez prihodnosti.«

Sveti oče se je v nagovoru dotaknil še več drugih posameznih področij družinskega življenja. Za družbena omrežja je dejal, da so lahko koristna, če se jih uporablja zmerno in preudarno. Ko pa se na primer za družinsko mizo, namesto da bi se pogovarjali, člani povežejo s pametnim telefonom, se odklopijo in povežejo z orbito. To je nevarno, ker uničuje odnose v družini, je dejal papež in družinam na koncu namenil spodbudo:

»Družine ste upanje Cerkve in sveta. Z vašim pričevanjem za evangelij lahko pomagate Bogu uresničiti njegove sanje. Lahko pripomorete k združevanju vseh Božjih otrok, da bi rasli v edinosti in se naučili, kaj pomeni živeti v miru kot ena velika družina.«

Festival se je končal z uradno molitvijo svetovnega srečanja družin.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.