Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež nagovarja mladoporočence in stare starše (foto: Vatican news)
Papež nagovarja mladoporočence in stare starše

Papež mladoporočencem: Svet potrebuje revolucijo nežnosti!

| 26.08.2018, 08:38 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v soboto popoldne v konkatedrali v Dublinu srečal s starimi starši in mladoporočenci. Zakonca, poročena 50 let, sta povedala, da je bilo življenje na Irskem v preteklosti zelo težko in da zakonsko življenje zahteva napor, vendar se ta napor splača. Družinsko življenje je namreč splet ljubezni, ki obogati življenje: ljubezen med zakoncema, ljubezen staršev do otrok ter vse dobro, ki ga družine prinašajo v skupnosti. V težkih trenutkih pa ju je podpirala predvsem molitev. Papež ju je vprašal, če sta se veliko kregala. Brez prepirov bi bil zakon dolgočasen, je dejal, vendar pa se je treba vsak večer spraviti. Zbranim je zbranim spregovoril o modrosti in izkušnjah starejših, ki so korenine našega življenja. Otroci ne morejo rasti v ljubezni, če se ne pogovarjajo s starimi starši, je zatrdil. Zaročenca sta papeža vprašala, kako drugim posredovati vrednoto odločitve za vedno v zakramentu zakonca, mladoporočenca pa, kako bosta lahko bodočim otrokom posredovala dar vere.

Papež je razmišljal o kulturi začasnosti, v katero smo danes ujeti. V ljubezni pa ni začasnosti, ljubezen je dokončna, je zatrdil. Ta kultura vpliva tudi na naš proces dozorevanja ter rasti v upanju in ljubezni. Vendar pa je po papeževih besedah med vsemi oblikami človeške plodnosti, zakonska zveza nekaj edinstvenega.  

Papež z zaročencema
Papež z zaročencema © Vatican news

»Gre za ljubezen, ki spočne novo življenje. Vključuje vzajemno odgovornost prenosa božjega daru življenja in ponuja stabilno okolje, v katerem življenje lahko raste in vzcveti. Po zakramentu zakona smo na poseben način deležni skrivnosti večne Božje ljubezni«, je dejal Frančišek. Po njegovih besedah namreč krščanskim zakoncem Gospodova milost omogoča, da si svobodno obljubita izključno in trajno ljubezen. Jezus je vedno med njima in ju podpira na njuni poti zvestobe in neločljive edinosti.

»Vemo, da Bog za nas in za celotno človeško družino sanja ljubezen. Prosim ne pozabite nikoli tega! Ne bojte se teh sanj!«, je zbranim dejal sveti oče.

V odgovoru na vprašanje o prenosu vere na otroke pa je med drugim dejal, da je dom prvi in najpomembnejši kraj za prenos vere. »V 'domači Cerkvi' se otroci naučijo pomena zvestobe, poštenosti in darovanja. Vidijo, kako drug z drugim ravnata oče in mama, kako skrbita drug za drugega in za ostale, kako ljubita Boga in Cerkev. Tako lahko otroci dihajo svež zrak evangelija«, je zatrdil papež. Vera se prenaša z narečjem doma, je poudaril.

Papež z mladoporočencema
Papež z mladoporočencema © Vatican news

Ob sklepu pa jim je dejal, da svet, ki zavrača šibke, nerojene in umirajoče, potrebujemo revolucijo ljubezni. »Revolucije ljubezni ne bo brez revolucije nežnosti!. Z zgledom staršev bodo otroci lahko postali bolj skrbna, ljubezniva in verna generacija.

KAPUCINOM V ZAVETIŠČU ZA BREZDOMCE: DUHOVNIKE UČITE UMETNOSTI POSLUŠANJA

Sveti oče je nato obiskal zavetišče za brezdomce, ki ga upravljajo kapucini. Ti vsak dan razdelijo 800 obrokov ljudem z obrobja družbe. Papež se jim je zahvalil za njihovo pričevanje ljubezni do trpečih in dejal, da njihovo pričevanje tudi druge duhovnike uči poslušanja, bližine, odpuščanja in sprejemanja pred preveč vprašanj.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.