Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež na Irskem (foto: vaticannews.it)
Papež na Irskem

Papež na Irskem: Rad sem z družinami!

Cerkev po svetu | 25.08.2018, 14:04 Marta Jerebič

Papež Frančišek je dopoldne prispel na Irsko, ki je zelo drugačna od tiste, ki jo je pred 40-imi leti nagovarjal Janez Pavel II. Država je danes sekularizirana, potopljena v nasprotovanja sodobnega časa in globoko prizadeta zaradi škandala spolnih zlorab s strani duhovnikov. Za številne je zato papeževa prisotnost na Irskem priložnost ne samo za prenovo Cerkve, ampak tudi družbe. Frančiškov prvi dan v Dublinu, kamor je prišel zaradi 9. svetovnega srečanja družin, je zelo natrpan. Osrednji dogodek bo festival družin, na katerem zvečer pričakujejo 80 tisoč ljudi, obisk pa se je tako kot običajno začel z nagovorom civilnim oblastem. Na srečanju so bili prisotni tudi predstavniki Severne Irske.

Papežev nagovor bi lahko strnili v tri ključne točke: vloga družine, Severna Irska, spolne zlorabe.

Družine imajo po njegovih besedah edinstveno vlogo pri vzgoji svojih članov in razvoju zdravega družbenega tkiva: »Družina je vezivno tkivo družbe; njeno dobro ne more biti samo po sebi umevno, ampak ga je treba spodbujati in varovati z vsemi primernimi sredstvi«.

Družino je v nadaljevanju povezal z družino narodov in v zvezi s Severno Irsko izrazil upanje, da bo mirovni proces presegel vse ovire, ki so še ostale.

Osrednji del nagovora je namenil kulturi izključevanja, pri čemer je omenil nerojene in migrante, posebej pa se je ustavil ob najranljivejših, žrtvah spolnih zlorab. »Neuspeh cerkvenih oblasti pri ustreznem obravnavanju teh odvratnih zločinov je upravičeno vzbudilo ogorčenje in ostaja še naprej razlog za trpljenje in sramoto za katoliško skupnost in zame osebno,« je dejal. Ob tem je omenil pismo, ki ga je irskim katoličanom leta 2010 napisal Benedikt XVI. Njegovo odkrito in odločno posredovanje po Frančiškovih besedah še vedno služi za spodbudo pri prizadevanjih cerkvenih oblasti, da bi popravile pretekle napake in sprejele stroga pravila, ki bi zagotovila, da se to ne bo več dogajalo. Kot je še dodal papež, mora celotna družba dajati poudarek na zaščito mladoletnih.

Sveti oče je kot običajno tudi tokrat na letalu nekaj besed spregovoril z novinarji. Dejal jim je, da je rad z družinami. Lepe spomine pa goji tudi do Irske, kamor se je pred 38 leti za tri mesece prišel učit angleščino.

Program papeževega obiska na Irskem se bo popoldne nadaljeval v konkatedrali sv. Marije v Dublinu. Tam bo molil v kapeli, kjer je prižgana sveča v spomin na žrtve spolnih zlorab, srečal pa se bo tudi s starejšimi in mlajšimi zakonskimi pari. Na poti do konkatedrale se bo ustavil še v cerkvi Lurške Matere Božje, ki se nahaja v eni od najnevarnejših sosesk Dublina, kjer so mamilarske tolpe nenehno v medsebojni vojni. V njej je v zadnjih letih umrlo več kot 10 ljudi. Papež bo v cerkvi molil na grobu Božjega služabnika Matta Talbota, ki je umrl leta 1925 in ga častijo kot zavetnika alkoholikov in drugih odvisnikov.

Frančišek bo popoldne obiskal še center za brezdomske družine, ki ga že skoraj 50 let vodijo bratje kapucini. Predvideno je tudi zasebno srečanje z irskimi jezuiti. Kot omenjeno, pa bo zvečer festival družin, ki bo prinesel papežev nagovor, pričevanja družin in koncert, na katerem bo nastopil tudi svetovno znani italijanski tenorist Andrea Bocelli.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.