Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Logo papeževega potovanja na Irsko (foto: Vatican News)
Logo papeževega potovanja na Irsko

Papež na Irskem predvsem z družinami

Svet | 23.08.2018, 09:31 Marjana Debevec

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so predstavili papeževo potovanje na Irsko ta konec tedna ob svetovnem srečanju družin. Gre za njegovo 24. mednarodno apostolsko potovanje, Irska pa bo 37. država, ki jo bo sveti oče obiskal v svojem pontifikatu.

Poleg udeležbe na sobotnem praznovanju svetovnega srečanja družin in svete maše, ki jo bo papež daroval ob sklepu srečanja, je na programu dvodnevnega obiska le nekaj dodatnih dogodkov, ki pa so bolj ali manj posredno povezani z osrednjo tematiko družine.

V soboto popoldne se bo tako sveti oče srečal z mladoporočenci in odgovarjal na njihova vprašanja, zatem pa bo obiskal še center za brezdomske družine.

»Papež verjame, da je družina šola kreposti in da se v družini posamezniki naučijo misliti ne le nase, ampak tudi na druge. Zato vedno govori o pomenu družin za vso družbo. In zato je družino treba podpreti«, je na tiskovni konferenci dejal vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke.

Povedal je tudi, da na programu sicer ni srečanja z žrtvami spolnih zlorab, vendar pa se sveti oče na potovanjih v državah, kjer ta pojav posebej prihaja do izraza, vedno sreča z njimi. »Papež bo tudi v tišini molil v kapeli Najsvetejšega zakramenta v katedrali, kjer je že leta prižgana sveča za žrtve raznih zlorab.«

Poleg družin pa bo papež Frančišek v soboto dopoldne srečal predstavnike oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora, v nedeljo dopoldne bo obiskal irsko marijansko romarsko središče Knock in nagovoril zbrane vernike, po popoldanski sveti maši pa se bo srečal še z irskimi škofi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.