Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Okrožno sodišče oprostilo, višje obsodilo

Slovenija | 10.08.2018, 14:45 Marta Jerebič

V slovenskih medijih danes odmeva novica, da je višje sodišče nekdanjemu župniku v Preski pri Medvodah Francu Klopčiču prisodilo štiriletno zaporno kazen zaradi spolne zlorabe. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je sicer marca lani v celoti oprostilo obtožb, saj dokazni postopek ni pokazal, da je res spolno zlorabil osemletno deklico. Eden od Klopčičevih odvetnikov Jože Hribernik je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, saj je po njegovem mnenju takšna odločitev višjih sodnikov "povsem nevzdržna".

Kot je razbrati iz drugih medijev, je zgodba, ki sega v leto 2004 oziroma 2005 zelo nenavadna. Oškodovanka je dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah. Ni povsem jasno, kje naj bi se sploh zgodil, priče pa so to opisovale povsem drugače kot oškodovanka. Okrožno sodišče je zato menilo, da je v njenem pričevanju veliko vrzeli in povezav z njenimi sanjami in hudimi družinskimi težavami.

Kako so do popolnoma drugačnih ugotovitev na podlagi istih dokazov prišli višji sodniki, ni jasno. Za pojasnilo smo v Hribernikovo odvetniško pisarno klicali tudi z Radia Ognjišče, vendar je telefon zvonil v prazno. Ko bo znanega kaj več, bomo o tem poročali. Lahko pa dodamo, da je Cerkev opravila svojo nalogo, saj je župnika, ki trdi, da je nedolžen, v skladu s smernicami iz Vatikana takoj ob obtožbah umaknila z župnije.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...