Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek

Najboljši krompir je kuhan

Radijski utrip Matjaž Merljak

Ste vedeli, da lahko pecilni prašek nadomestite s sodo bikarbono? Kako preprečiti, da bi potica in kruh med peko na vrhu popokala? Kakšen mladi krompir je najboljši - kuhan ali pečen? Naš brbončice bi rekle drugi, a sestra Nikolina je povedala, da prvi.

V oddaji Svetovalnica je povedala, da je najbolj okusen, hranilen in zdrav mladi krompir, če ga operemo in skuhamo (brez lupljenja). V olupku je namreč veliko koristnih snovi.

Poslušalki, ki je spraševala, kako zamesiti orehova jedca v testo za kruh, je dejala, da storimo po prvem vzhajanju kruha. Takrat jedrca vgnetemo v kruh in ga damo še enkrat vzhajat. Težko je zagotoviti enakomerno porazdeljenost. Če želimo imeti semena še na vrhu, potesemo z njimi in jih s kartico potlačimo, da se potisnejo v testo, da se ne potresajo s kruha.

Fižol za skrinjo očistimo in narežemo ter stresemo v vrelo vodo brez soli (malo sladkorja). Ko pride do vrenja, pomešamo in pobiramo na cedilo ter potresemo po prtu, da se ohladi. Nato ga naložimo v vrečke in damo v skrinjo. Ko ga bo želela porabiti, ga lahko da v vodo kar zmrznjenega.

Breskovo marmelado naredimo iz zrelih breskev, ki jih olupimo (prej potopimo v vročo vodo, da se lažje olupi), izkoščičimo, naložimo po plasteh (na 1 kg sadja dodamo 20 dag sladkorja) in nato damo kuhati. Po želji pomešamo s paličnim mešalnikom. Za ohranitev barve lahko dodamo malo limoninega soka.

Za orehov liker je treba nabrati 20 do 30 zelenih orehov, jih oprati in odcediti ter nato tanko narezati (naj si prej natakne rokavice), da v alkohol (15 dag sladkorja v 1/4 l vode, malo cimeta in pomarančna lupina) in se na soncu medi 2-3 tedne, nato precedimo.

Potica in kruh v pečici počita po dolžini, če je testo krepko in je premalo vzhajalo.

Zakaj jedi iz zelja ali ohrovta pogrenijo? Dobro je zelje popariti, pusti 3 minute in da na cedilo ter nato damo pražiti na čebulo ... Dodamo lahko tudi kumino - zrna ali zmleto.

Ali lahko soda bikarbona nadomesti pecilni prašek? Lahko, to je rahljalno sredstvo, še posebej pri krhkem testu in medenjakih. Uporabimo jo tudi za mehčanje jedi pri kuhanju.

Radijski utrip, Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Glasovnica na referendumu (photo: Rok Mihevc) Glasovnica na referendumu (photo: Rok Mihevc)

Zakon o asistiranem samomoru je zavrnjen

Volivci so, kot kaže, na današnjem referendumu zavrnili zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Proti zakonu je namreč glasovalo 53,04 odstotka volivcev, hkrati pa je nasprotnikom ...

Miha Šalehar je govoril tudi o vzorcih, ki mu niso prizanašali (photo: Rok Mihevc) Miha Šalehar je govoril tudi o vzorcih, ki mu niso prizanašali (photo: Rok Mihevc)

Miha Šalehar: Svet lahko rešimo samo z lučjo

Eden najbolj prepoznavnih radijskih moderatorjev Miha Šalehar, ki je več kot polovico svojega življenja z zanj značilnim govorom in svojstveno osebnostjo deloval pred mikrofonom, v zadnjih letih ...

Marko Tomanič (photo: Urša Sešek) Marko Tomanič (photo: Urša Sešek)

Rešila ga je hčerkina fotografija

V oddaji Srečanja smo gostili in spoznali Marka Tomaniča, ki je s pomočjo nekdanjega policista Ivana Jurgeca napisal knjigo Pobeg iz senc odvisnosti. Podnaslov nam pove, da je že 10 let trezen in ...

Avdio player - naslovnica