Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Druga generacija v slovo p. Valerijanu

Slovenci po svetu | 03.08.2018, 11:50 Matjaž Merljak

Druga generacija naših rojakov v Sydneyju v Avstraliji se je v velikem številu udeležila spominske slovesnosti za p. Valerijanom Jenkom, dolgoletnim voditeljem slovenskega misijona sv. Rafaela v Merrylandsu. Vodja prireditve Mark Stariha je izrazil upanje, da se pripravljena vzdrževati medsebojne stike tudi ob drugih priložnostih, ki ne bodo tako tragičnega značaja.

“Druga Generacija“ Slovencev v Sydneyu je nadvse uspešno organizirala spominsko slovesnost za našim ljubljenim očakom slovenske skupnosti, našim verskim in duhovnim voditeljem, patrom Valerijanom Jenkom. Prvo tako slovesnost smo že praznovali v cerkvi svetega Rafaela in v cerkveni dvorani nekaj dni po pogrebu patra Valerijana, ki so ga položili k večnemu počitku v torek, 19. junija 2018 na ljubljanskih Žalah. Njegova verska skupnost iz Merrylandsa, kateri je posvetil večji del svojega življenja, se je poslovila od njega s pogrebno mašo v četrtek, 21. junija 2018 in kasnejšo svečanostjo v dvorani verskega središča. Te so se večinoma udeležili sovrstniki p. Valerijana od blizu in daleč, ljudje, s katerimi je dolga desetletja delal in se veselil ob njihovem delu in življenju, njih družinah in uspehih, rojstvih in pokopih, v dobrem in slabem in skoraj vsakega v tem občestvu je poznal, kot da so bili člani njegove družine. Četrtek je bil delovni dan in svečanosti se niso mogli udeležiti “naši mladi”, v Avstraliji rojeni s slovenskim poreklom, vzgojo in tradicijami, mladi, ki jih je p. Valerijan krstil, jih vodil skozi zakramente prvega svetega obhajila, birme, jih poročil, jim krstil otroke in jim pogosto svetoval in jih vodil na njihovih poteh. Med njimi se je dvignil množični protest, da je bilo slovo od ljubega patra pripravljeno na delovni dan, ko se oni niso mogli posloviti od njega in mu še zadnjič povedati, kako veliko jim je vsem pomenil. Že pred desetletji se je iz “Druge generacije“ oblikovala skupina mladih avstralskih Slovencev, ki jim ni bilo težko ob svojem zelo polnem delovnem času in družinskih obveznostih del svojega časa posvetiti svojim narodnim koreninam in ohranjanju slovenskih tradicij, zgodovine in vrednosti. Ta skupina je že večkrat prej prevzela nalogo organiziranja druge slovenske generacije za skupno akcijo, kot je bilo na primer mladinski koncert ali akcija za ohranitev Slovenskega pokopališča na Rookwoodu. V skupini organizatorjev so bila znana imena, potomci družin aktivnih v zgodovini naše skupnosti: Mark in Irena Stariha, Mirjam, Henry in Jenny Stariha, Olga in Martin Konda, Tania Smrdel, Bogdan Bavčar, John in Dorothy Kobal, Judy Bavcar-Skubla z možem in veliko število njihovih potomcev tretje generacije.

Pogled na polno cerkev
Pogled na polno cerkev © Martha Magajna

Svečanost v nedeljo, 15. julija 2018, se je začela s spominsko sveto mašo patru Valerijanu in s spomini na večje število drugih pokojnih, ki so bili kar vsi dobri prijatelji pokojnega patra. Za pripravo k svetemu opravilu je Damian Nemeš na nove orgle čudovito zaigral pesem ”K tebi želim, moj Bog.” Sveto mašo sta nato spremljala oba pevska zbora, redni mešani zbor verskega središča in tudi zbor Južne Zvezde. Cerkev je bila nabito polna do zadnjega kotička, poleg rednih vernikov prve generacije je bilo prisotnih neizmerno število “mladih” iz druge in tudi tretje generacije. V cerkvi je bilo tako mnogo ljudi, da so za podelitev sv. obhajila priskočili na pomoč patru Darku tudi diakon Georges Tadourian iz melkitske skupnosti in Clara Brcar.

Začetek filma o p. Valerijanu
Začetek filma o p. Valerijanu © Martha Magajna
Po končani sv. maši smo odšli v dvorano, ki se je še bolj napolnila, če je to sploh mogoče. Vodja pripravljalne skupine “Druge generacije“ Mark Stariha je pozdravil navzoče z zbirko spominov na patra Valerijana, sledili sta mu Irena Stariha in Mirjam Stariha, vsak od njih z zgodbicami, ki so prikazovale primere njegove dobrote, prijaznosti in globokega poznavanja človeške narave in potreb njegovih vernikov.

Sledil je filmski prikaz o življenju p. Valerijana Florjana Avserja, ki si ga “Druga generacija“ še ni imela priložnosti ogledati. Od prvega do zadnjega posnetka je več stoglava množica spremljala podobe na velikem ekranu v spoštljivi in občuteni tišini in z velikim odobravanjem.

Clara Brcar, Georges Tadourian in p. Darko
Clara Brcar, Georges Tadourian in p. Darko © Martha Magajna
Višek čustvenega doživetja dneva pa je bil nastop harmonikašev Martina Konda in Rudija Crnčeca, od katerih je vsak predstavljal, prvi zgodnja leta in drugi kasnejša leta “Druge generacije“. Skupaj s patrom Darkom so predstavili Avsenikovo pesem, katere tekst je bil kot nalašč za to priliko: “Kadar bom vandral, vandral poslednjič, ko bom zaprl trudne oči, ko me pokrije zemljica rodna, nageljnov šopek naj grob mi krasi…”. Ni mogoče opisati, kako so preproste besede pesmi prevzele poslušalce z močnimi občutki: žalost, spoštovanje, občudovanje, bolečina nad izgubo čudovitega človeka, vse to je marsikoga v publiki ganilo do solza.

Ljudje so prišli ne samo iz Sydneya, temveč tudi iz vseh krajev, kamor je patra Valerijana zanesla pot v širokem verskem občestvu: iz Wollongonga, Newcastla, Brisbana, Canberre in od drugod, vsi so se želeli posloviti od dragega patra.

Na koncu programa sta stopila na oder Mark Stariha in Alfred Brežnik in pozvala vse prisotne, da skupaj nazdravijo spominu na nepozabnega patra Valerijana. Na isti dan smo se tudi poslovili od naše ambasadorke Helene Drnovšek, ki odhaja na novo delovno mesto. Po koncu programa so se ljudje zvrstili k samopostrežnemu kosilu in nadaljnjemu pogovoru in spominih na pokojnika.

Rudi, pater Darko in Martin pojejo p. Valerijanu v slovo
Rudi, pater Darko in Martin pojejo p. Valerijanu v slovo © Martha Magajna

Vodja prireditve Mark Stariha se je zahvalil vsem navzočim za sodelovanje in izrazil upanje, da se bo “Druga generacija“, ki se je v tako velikem številu udeležila spominske prireditve, bila pripravljena vzdrževati medsebojne stike tudi ob drugih priložnostih, ki ne bodo tako tragičnega značaja. Povedal je tudi, da bo po obračunu stroškov ves preostali denar vložen v sklad za postavitev spominske plošče ali celo kipa v spomin patra Valerijana in jih hkrati pozval, naj si vzamejo pripravljene kuverte z naslovom in številko bančnega računa, na katero lahko pošljejo prispevke v ta namen.

Slovenci po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...