Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Smrtna kazen (foto: vaticannews.va)
Smrtna kazen

Katekizem: Smrtna kazen odslej nedopustna

02.08.2018, 14:07 Marta Jerebič

Papež Frančišek je spremenil odstavek v katekizmu, ki govori o smrtni kazni. Odslej je ta nedopustna, saj pomeni napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe. Katekizem poziva tudi k odločnemu prizadevanju za njeno ukinitev po vsem svetu.

Pojasnjuje, da danes velja večje zavedanje, da človek ne izgubi dostojanstva, tudi ko zagreši težke zločine. Širi se tudi novo zavedanje o smislu kazenskih ukrepov s strani države, prav tako pa so vzpostavljeni učinkovitejši zaporniški sistemi, ki zagotavljajo varovanje prebivalcev.

V Katekizmu je doslej pisalo, da ima zakonita javna oblast pravico in dolžnost, da strogo nastopa z ustreznimi kaznimi in da v skrajno težkih primerih ni izvzeta tudi smrtna kazen.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...