Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
Smrtna kazen (foto: vaticannews.va)
Smrtna kazen
02.08.2018, 14:07 Marta Jerebič

Katekizem: Smrtna kazen odslej nedopustna

Papež Frančišek je spremenil odstavek v katekizmu, ki govori o smrtni kazni. Odslej je ta nedopustna, saj pomeni napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe. Katekizem poziva tudi k odločnemu prizadevanju za njeno ukinitev po vsem svetu.

Pojasnjuje, da danes velja večje zavedanje, da človek ne izgubi dostojanstva, tudi ko zagreši težke zločine. Širi se tudi novo zavedanje o smislu kazenskih ukrepov s strani države, prav tako pa so vzpostavljeni učinkovitejši zaporniški sistemi, ki zagotavljajo varovanje prebivalcev.

V Katekizmu je doslej pisalo, da ima zakonita javna oblast pravico in dolžnost, da strogo nastopa z ustreznimi kaznimi in da v skrajno težkih primerih ni izvzeta tudi smrtna kazen.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lunin mrk - rdeča barva Lune (photo: ARO)

Lunin mrk - javno opazovanje na Kureščku

V petek, 27. julija, si večer rezervirajte za ogled lepe nebesne predstave. Opazovalna baza oddaje Zanimivosti nočnega neba bo na Kureščku. Po letu 2015 bo to prvi popolni Lunin mrk, ki bo ...

Smrtna kazen (photo: vaticannews.va) Smrtna kazen (photo: vaticannews.va)

Katekizem: Smrtna kazen odslej nedopustna

Papež Frančišek je spremenil odstavek v katekizmu, ki govori o smrtni kazni. Odslej je ta nedopustna, saj pomeni napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe. Katekizem poziva tudi k ...