Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Leopoldo José Brenes  (foto: vaticannews.va)
Kardinal Leopoldo José Brenes

Nikaragva: Ortega zanika odgovornost za smrti protestnikov, škofje za obnovitev dialoga

Svet | 24.07.2018, 12:39 Marta Jerebič

Nikaragovski predsednik Daniel Ortega je zavrnil zahteve protestnikov po odstopu. V intervjuju za Fox News je dejal, da bo na funkciji ostal do rednih volitev leta 2021. Za smrti več kot 360 ljudi med trimesečnimi protesti je okrivil paravojaške enote in zanikal, da bi te skupine financirala vlada. Zavrnil je tudi odgovornost za napade na duhovnike in Katoliško Cerkev povabil, naj nadaljuje posredovanje v mirovnih pogovorih med protestniki in vlado. Nikaragovski škofje, ki jih je Ortega prejšnji teden označil za pučiste in sataniste, upajo, da bodo sprte strani čim prej sedle za pogajalsko mizo. Papež Frančišek je že v nedeljo zagotovil svojo molitev.

Protesti proti nikaragovskemu predsedniku Danielu Ortegi, ki je bil na oblasti med letoma 1979 in 1990 ter se nanjo znova vrnil leta 2007, so se začeli 18. aprila zaradi propadle reforme na področju socialne varnosti in so se nadaljevali z zahtevo po odstopu predsednika, ki ga obtožujejo zlorab in korupcije.

Ortega je v včerajšnjem prvem intervju za neko neodvisno televizijsko mrežo v zadnjem desetletju zavrnil možnost predčasnih predsedniških volitev, ki so predvidene leta 2021, češ da bi bile dejavnik nestabilnosti. Po njegovih besedah paravojaških skupin ne financira vlada, ampak politični nasprotniki, mamilarski karteli in ZDA, kar pa so trditve, ki so povsem v nasprotju z dokazi in poročili mednarodnih organizacij.

Paravojaške skupine so včeraj napadle mesto Jinotega, posebne enote policije pa so ustrahovale in izvajale aretacije mladih protestnikov. V omenjenem mestu so oskrunili tudi neko kapelo, njen tabernakelj so našli pri bližnji cerkvi.

Predsednik nikaragovske škofovske konference in komisije za narodni dialog, kardinal Leopoldo Brenes Solorzano, je povedal, da v zadnjem tednu beležijo vsaj 7 incidentov oskrunitve in več napadov na škofe. Dejal je, da režim preganja Cerkev.

Nikaragovska škofovska konferenca, ki šteje deset škofov, je posredovanje med vlado in opozicijo začela 16. maja, pogovori pa so bili od takrat že večkrat prekinjeni. Potem ko jih je Ortega blatil in prek televizije znova povabil k posredovanju, so škofje v zvezi s tem na včerajšnjem sestanku sklenili, da je dialog edina pot k narodni spravi.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...