Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papepž med opoldanskim nagovorom (foto: Vatican news)
Papepž med opoldanskim nagovorom

Papež: Vsi potrebujemo kruha resnice

Svet | 22.07.2018, 13:28 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal Jezusov odnos do ljudi. Izhajal je namreč iz današnjega evangeljskega odlomka, ko so se Jezusu zasmilile množice, ker so bile kot ovce brez pastirja. Pritiskale so namreč nanj, čeprav se je želel malo umakniti na samoten kraj. Zato jih je začel učiti. Evangelist nam tako približa pogled in ravnanje Učitelja. Po besedah svetega očeta pri tem izstopajo trije glagoli: videti, biti sočuten in učiti.

Jezusov pogled ni nevtralen, ali še huje hladen in ravnodušen, kajti Jezus gleda vedno z očmi srca. »Njegovo srce pa je tako nežno in polno usmiljenja, da zazna celo najbolj skrite potrebe ljudi«, je dejal Frančišek. Jezusovo sočutje ni le nek čustveni odziv na stisko ljudi, ampak je veliko več: izraža namreč skrb Boga za svoje ljudstvo.

Prvi kruh, ki ga zato Učitelj ponudi zmedeni in lačni množici ni nek čudež, ampak kruh Božje Besede. »Vsi potrebujemo kruha resnice, ki bi nas vodila in nam razsvetljevala pot. Brez resnice, ki je Kristus sam, ni mogoče najti prave usmeritve v življenju. Ko se oddaljimo od Jezusa in njegove ljubezni, se izgubimo, življenje pa postane razočaranje in nezadovoljstvo«, je zatrdil sveti oče in dodal, da lahko z Jezusom ob sebi gremo naprej varno, lahko premagamo preizkušnje in napredujemo v ljubezni do Boga in do bližnjega.

Po opoldanski molitvi pa je papež Frančišek izrazil svojo žalost zaradi dramatičnih novic zadnjih tednov o potopljenih čolnih, polnih migrantov, v Sredozemskem morju. Družinam umrlih je sveti oče izrazil svojo bližino in zagotovil molitve zanje. »Mednarodno skupnost pozivam k odločnemu delovanju, da bi se v prihodnosti izognili podobnim tragedijam ter da bi zagotovili varnost, spoštovanje pravic in dostojanstvo vseh«, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...