Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Konzistorij s papežem Frančiškom (foto: Vatican News)
Konzistorij s papežem Frančiškom

Nuncij Sulprizio bo za svetnika razglašen 14. oktobra

Svet | 19.07.2018, 13:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne v Vatikanu vodil obhajanje dnevne molitvene ure in redni javni konzistorij za kanonizacijo laika Nuncija Sulprizija. Za blaženega ga je leta 1963 razglasil za blaženega papež Pavel VI. in ga postavil za zgled popolnosti delavcem. Za svetnika pa bo razglašen 14. oktobra, skupaj s papežem Pavlom VI. in bl. škofom Romerom.

Nuncija Sulprizija je kot siroto za trdo delo izkoriščal stric, ki je bil po poklicu kovač. Tako je že kot mlad najprej dobil gangreno, kasneje pa je zbolel za kostnim rakom. Vse bolečine je sprejemal z veliko vero. Takole je govoril: »Jezus je veliko trpel zame. Zakaj ne bi mogel jaz trpeti zanj?«. In še: »Rad bi umrl, da bi spreobrnil vsaj enega grešnika.«

Kot revež je na vse načine pomagal potrebnim v revščini. Kadar je le mogel, je odšel molit pred tabernakelj. Ob njegovi smrti leta 1836 se je v sobi razširil vonj po vrtnicah, telo, prizadeto zaradi bolezni, pa je spet postalo lepo. Njegov grob v neapeljski cerkvi sv. Dominika je takoj postal romarski kraj. Tako je še tudi danes. Na steni ob njegovem grobu pa visijo številne invalidske palice mladih, ki so ozdraveli na njegovo priprošnjo. Papež Pavel VI. je ob njegovi beatifikaciji izpostavil, da je Nuncij dokazuje, da je mogoče tudi kot mlad delavec postati svetnik.

Čudež na njegovo priprošnjo se je zgodil, ko je mlad fant iz Italije doživel hudo prometno nesrečo. Najprej je padel v komo, nato pa v vegetativno stanje. Starša sta mu že prej dala podobico bl. Nuncija, ki jo je vedno nosil v denarnici. Po nesreči sta prosila za njegove relikvije, ki so jih položili v sobo intenzivne terapije in ob njih goreče molili za fantovo ozdravitev.

Njegov oče mu je čelo zmočil z vodo, v kateri je Nuncij namakal svoje koleno, prizadeto zaradi gangrene. V naslednjih dneh so zdravniki povedali, da ne potrebuje več aparatov, po štirih mesecih pa se je stanje začelo hitro izboljševati.

Kot že rečeno bo Nuncij Sulprizio za svetnika razglašen med sinodo mladih, 14. oktobra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.