Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bolniki danes 50-ič romajo k Mariji Pomagaj

Cerkev na Slovenskem | 16.06.2018, 06:07 Matjaž Merljak

V Slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo danes že petdesetič potekalo narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki ga pripravlja mesečnik Ognjišče. Zlato romanje vodi nadškof Stanislav Zore.

Zamisel za romanje je pravzaprav prišla s strani bralcev mesečnika Ognjišče, ki je objavljalo njihove življenjske zgodbe v rubriki Naši preiskušani bratje. "Predlagali so, naj bi se lastniki osebnih avtomobilov ponudili bolnikom, da jih peljejo na kakšno božjo pot. Na uredništvu so razmišljali o tem in prišli do zaključka, da bi se to dalo narediti v malo večjem obsegu, da bi imeli Slovesnko romanje bolnikov in invalidov na Brezje," se spominja oče urednik, mons. Franc Bole.

In dodaja: "Ko smo objavili to zamisel, so začele prihajati prijave - kar 70 iz vse Slovenije. Potrebno je bilo organizirati prevoze. Ker so bili iz vseh mogočih krajev, to ni bilo ravno lahko. Upali smo na pomoč 'lastnikov osebnih avtomobilov', kot je v začetku padla zamisel – toda od teh se ni javil nihče! Romati smo morali na delavnik, ker je ob nedeljah brezjanska cerkev prenapolnjena z drugimi romarji. Bolnike je bilo treba iti iskat na domove, v hribe, v zakotne vasi. Z avtobusi se ne more povsod. Najprej sem se odpravil na 'romanje' sam kot oče urednik in iskal prevoznike, privatne, državne, osebne prijatelje (zlasti duhovnike) – in končno smo spravili skupaj vozni red."

Tako je bilo prvo romanje v torek, 19. avgusta 1969, vodil ga je koprski škof dr. Janez Jenko. Od vseh strani - od Šentilja do Kopra, od Jesenic do Sevnice - in z vsemi mogočimi vozili (razen s traktorji) so prišli na Brezje k Mariji. Cerkev se je skoraj napolnila z romarji. Spredaj so bili tisti na vozičkih, večina invalidov še nikdar ni bila na Brezjah. Težko pridejo celo v domačo cerkev.

Po romanju so na uredništvu Ognjišča prejeli veliko zahval invalidov in zgodba se je nadaljevala.

Pomočniki na romanju bolnikov
Pomočniki na romanju bolnikov © Revija Ognjišče

Letošnje narodno romanje bolnikov in invalidov na Brezje je jubilejno ali ‘zlato’, saj se bodo bolniki zbrali ob Mariji že petdesetič. Romanje bo dopoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Ob oltarju se mu bo pridružil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in več duhovnikov, mnogi pa na voljo za spored pred mašo in tudi med njo, "saj je ta dan veliko potrebe po tem zakramentu," je dejal odgovorni urednik Ognjišča mag. Božo Rustja.

Ob 9. uri bo na trgu pred baziliko molitev rožnega venca, ob 10. uri pa bo romarska sveta maša.

Tudi letos so vabljeni pomočniki, da pridejo ob 7. uri pred baziliko. "Ti opravijo veliko nevidnega dela: pripravijo prostor, pripeljejo bolnike iz avtobusov na prostor, delijo vodo, sok ..." To je velik pedagoški vidik romanja, vzgoja mladih za sožitje, še dodaja.

"To romanje bolnikov, invalidov in starejših je nekaj posebnega pri nas in tudi v svetovnem merilu, ker so bili že od začetka povabljeni bolniki in invalidi iz vse Slovenije. Moramo vedeti, da so bile pred 50-imi leti možnosti mobilnosti drugačne. Takrat so bili mnogi cele dneve doma. Na tem romanju pa so srečali z drugimi." Kot še dodaja Rustja, je to tudi danes pomembno: "A na prvem mestu je romanje, prošnja k Mariji."

Spovedovanje na Romanju bolnikov
Spovedovanje na Romanju bolnikov © Revija Ognjišče

Tudi na letošnjem romanju bo možnost prejetja zakramenta bolniškega maziljenja. Božo Rustja pravi: "Menim, da je to romanje nekoliko razbilo miselnost, ki so jo imeli mnogi, da je bolniško maziljenje poslednje maziljenje, da bodo umrli. Tam so videli, da je to zakrament, da lažje prenašamo starostne in bolezenske težave."

Iskreno smo veseli, da se bomo 50. srečali z bolniki, invalidi in ostarelimi.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Sociala, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.