Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Rdeče češnje rada ... konzerviram

Oddaje | 11.06.2018, 15:56 Matjaž Merljak

Češnje so okusne in koristne za zdravje. Ne vsebujejo sicer veliko vitamina C, a so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Češnje okrepijo naše počutje in razpoloženje, zato jih radi uživamo sveže in konzervirane. Nekaj nasvetov je povedala sestra Nikolina v današnji Svetovalnici, odgovorila je še na nekaj drugih vaših kuharskih vprašanj.

Za kompot češnje naprej dobro pregledamo in očistimo. Nato jih prevremo in preložimo v kozarce ter zalijemo s sladko vodo. Kozarce zapremo in pasteriziramo 10 do 15 minut v pokriti posodi. Lahko pa kozarce naložimo na pekač, ki je pokrit s servieto in je na njem malo vode. To postavimo v pečico in pri 190 stopinjah Celzija pasteriziramo 20 minut.

Češnje pa lahko tudi zamrznemo: izkoščičene in očiščene naložimo na pladenj pokrit s folijo in ko zamrznejo, jih preložimo v vrečke ali vrečke. To uporabimo za nadeve za zavitke, pite in druge sladice. Sestra češnjeve marmelade ne pripravlja, je pa recept povedala poslušalka Jana.

Poslušalki, ki bi rada pripravila mehka pražena goveja jetrca, je svetovala, naj jih narezana čim prej da na praženo čebulo in hitro prepraži. Lahko jih predhodno prelijem mlekom, lažje pa se režejo, če jih prej malo zamrznemo. Znak, da so pražene, je, da se začnejo drobiti. Takoj jih ponudimo. Če pražena jetrca stojijo, se spet strdijo, sploh če se še solijo.

Da bučkina juha ne bo grenka - to je bila težava našega poslušalca, naj bučke na koncih dovolj odreže. Okus juhe bo milejši in blažji, če bučke (soljene in ožete) damo na praženo čebulo, dodamo strt česen in zmleto kumino ter nato zalijemo juho. Lahko jih pripravimo v krompirjevo podlago ter dodamo kakšen korenček ali paradižnik.

Breskve (sladice) pri pečenju pokajo, če je preveč moke ali je prevroča pečica, je bil odgovor na težavo poslušalke Frančiške.

Za konec je sestra Nikolina povedala še nasvet za skutin namaz za palačinke, ki bi ga rada pripravila Katarina: skuto spasiramo (predelamo, premešamo), nežno solimo, pridamo rumenjak (ali celo jajce), limonin sok, pšenični zdrob ali vanilin puding ter sneg (ki mu dodamo sladkor in vanilin sladkor). Namazane palačinke zagrnemo, naložimo v pekač in po vrhu prelijemo s kislo smetano ... Pečemo jih približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...