Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Rdeče češnje rada ... konzerviram

Oddaje | 11.06.2018, 15:56 Matjaž Merljak

Češnje so okusne in koristne za zdravje. Ne vsebujejo sicer veliko vitamina C, a so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Češnje okrepijo naše počutje in razpoloženje, zato jih radi uživamo sveže in konzervirane. Nekaj nasvetov je povedala sestra Nikolina v današnji Svetovalnici, odgovorila je še na nekaj drugih vaših kuharskih vprašanj.

Za kompot češnje naprej dobro pregledamo in očistimo. Nato jih prevremo in preložimo v kozarce ter zalijemo s sladko vodo. Kozarce zapremo in pasteriziramo 10 do 15 minut v pokriti posodi. Lahko pa kozarce naložimo na pekač, ki je pokrit s servieto in je na njem malo vode. To postavimo v pečico in pri 190 stopinjah Celzija pasteriziramo 20 minut.

Češnje pa lahko tudi zamrznemo: izkoščičene in očiščene naložimo na pladenj pokrit s folijo in ko zamrznejo, jih preložimo v vrečke ali vrečke. To uporabimo za nadeve za zavitke, pite in druge sladice. Sestra češnjeve marmelade ne pripravlja, je pa recept povedala poslušalka Jana.

Poslušalki, ki bi rada pripravila mehka pražena goveja jetrca, je svetovala, naj jih narezana čim prej da na praženo čebulo in hitro prepraži. Lahko jih predhodno prelijem mlekom, lažje pa se režejo, če jih prej malo zamrznemo. Znak, da so pražene, je, da se začnejo drobiti. Takoj jih ponudimo. Če pražena jetrca stojijo, se spet strdijo, sploh če se še solijo.

Da bučkina juha ne bo grenka - to je bila težava našega poslušalca, naj bučke na koncih dovolj odreže. Okus juhe bo milejši in blažji, če bučke (soljene in ožete) damo na praženo čebulo, dodamo strt česen in zmleto kumino ter nato zalijemo juho. Lahko jih pripravimo v krompirjevo podlago ter dodamo kakšen korenček ali paradižnik.

Breskve (sladice) pri pečenju pokajo, če je preveč moke ali je prevroča pečica, je bil odgovor na težavo poslušalke Frančiške.

Za konec je sestra Nikolina povedala še nasvet za skutin namaz za palačinke, ki bi ga rada pripravila Katarina: skuto spasiramo (predelamo, premešamo), nežno solimo, pridamo rumenjak (ali celo jajce), limonin sok, pšenični zdrob ali vanilin puding ter sneg (ki mu dodamo sladkor in vanilin sladkor). Namazane palačinke zagrnemo, naložimo v pekač in po vrhu prelijemo s kislo smetano ... Pečemo jih približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota) Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota)

Gorel je za ustanovitev murskosoboške škofije

Verniki in duhovniki se poslavljajo od duhovnika, moralnega teologa, pobudnika ustanovitve soboške škofije in številnih pastoralnih idej, ter velikega dobrotnika našega radia dr. Karla Bedernjaka, ...

Eva Meštrović (photo: Jože Bartolj) Eva Meštrović (photo: Jože Bartolj)

Na Sinjem vrhu spet Umetniki za Karitas

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, kjer poteka 31. likovna kolonija Umetniki za Karitas je danes dan odprtih vrat, od 17. ure naprej pa bo na ogled tudi razstava nastalih in darovanih umetniških del, ...

Izjava županov Novega mesta, Ribnice, Črnomlja in Kočevja (photo: STA) Izjava županov Novega mesta, Ribnice, Črnomlja in Kočevja (photo: STA)

Štirje župani ostro nad romski video ministra Mesca

Župani Novega mesta, Kočevja, Ribnice in Črnomlja so ostro obsodili video ministra za delo Luka Mesca, ki ga je posnel v romskem naselju Pušča v Prekmurju. Po njihovih besedah prinaša lažnive in ...

Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO) Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO)

Probleme je reševal z alkoholom

Aneju Fileju so zaradi vožnje pod vplivom alkohola kar štirikrat vzeli izpit. Izgubil je tudi službo, saj je bil voznik tovornjaka. Alkohol je postal njegova stalnica, srečal se je tudi z raznimi ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...