Jure Sešek
Andrej Jerman
Andrej Šinko
Bezgov cvet (foto: Matjaž Merljak)
Bezgov cvet

Šabesa, sirup ali ocvrto

04.06.2018, 11:32 Matjaž Merljak

Bezeg v teh dneh opazimo vsi, če ga že ne zagledamo, pa ni mogoče pri sprehodu v naravi spregledati njegovega vonja. Ima številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri ...

Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, da bezgove cvetove lahko naberemo za čaj ali pa ocvremo. Debelejše peclje odrežemo, potem pa pomakamo v pivovo testo, ki ne vpija maščobe, ter ocvremo. Za pivovo testo potrebujemo: 1,5 dl piva, 2 drobni jajci, 1 žlico olja, 4 žlice moke in sol. Ocvrte cvetove pobiramo na mrežo. Preden ga ponudimo, ga potresemo s sladkorjem. Tako bo to sladica. Če ga ne sladkamo, je to lahko glavna jed, ki jo pojemo s solato.

Iz bezgovih cvetov pa lahko pripravimo tudi pijačo: šabeso ali sirup. Prva je za sprotno pitje, druga ima daljšo obstojnost. Cvetove (15 cvetov) operemo in damo v ohlajeno vodo (10 litrov), ki smo jo prej prekuhali. Dodamo še 2-3 bio limone (narezane na kolobarje) in pustimo dva dneva. Nato precedimo in umešamo sladkor (1,5 kg) in citronsko kislino (20 g) ter mešamo, da se počasi stopi. Natočimo v steklenice in postavimo na hladno.

Bezgov grm
Bezgov grm © Matjaž Merljak
Za sirup pa potrebujemo 30 cvetov, ki jih namočimo v 3 litre ohlajene, prekuhane vode. Vmes premešamo, nato precedimo, dodamo citronsko kislino (20 g) in 2 kg sladkorja in zavremo. Prelijemo v pripravljene steklenice in jih takoj zapremo ter položimo, da se hermetično zaprejo. Tako se sirup zlepa ne pokvari.

Sestro Nikolino ste v Svetovalnici spraševali še: zakaj odtaljenemu kruhu odpada skorja, kuhanju krompirja (v hladno ali toplo vodo), kako dobiti hrustljavo skorjico pri kruhu (pečemo 10 minut dlje kot običajno in pečenega takoj namažemo z oljem ter odkritega ohladimo), o ajdovih krapih s skutinim nadevom, korenčkovi potici z meliso in jagodni marmeladi (na 1 kg jagod dodamo 25 dag sladkorja, med kuhanjem pobiramo tekočino in pene, za osvežitev barve dodamo citronko ali limonin sok, je pa ta marmelada vedno redka).

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Joe Biden (photo: Pixabay) Joe Biden (photo: Pixabay)

Odzivi na inavguracijo: Kaj od Bidna pričakuje Cerkev?

Najvišja ameriška politika ne gre brez Slovencev, saj je slovesnost inavguracije vodila demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Gre seveda za včerajšnji dogodek, ko je Joe Biden je v ...

Jaslice (photo: Pixabay) Jaslice (photo: Pixabay)

Ko ne bomo več smeli napisati datuma

Ob inavguraciji novega ameriškega predsednika Josepha Bidena, sem bil pozoren, kolikokrat je v nastopnem govoru omenjal molitev. Koncu ustoličenja je sledila molitev, s katero so klicali blagoslov ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...