Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik
Bezgov cvet (foto: Matjaž Merljak)
Bezgov cvet

Šabesa, sirup ali ocvrto

04.06.2018, 11:32 Matjaž Merljak

Bezeg v teh dneh opazimo vsi, če ga že ne zagledamo, pa ni mogoče pri sprehodu v naravi spregledati njegovega vonja. Ima številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri ...

Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, da bezgove cvetove lahko naberemo za čaj ali pa ocvremo. Debelejše peclje odrežemo, potem pa pomakamo v pivovo testo, ki ne vpija maščobe, ter ocvremo. Za pivovo testo potrebujemo: 1,5 dl piva, 2 drobni jajci, 1 žlico olja, 4 žlice moke in sol. Ocvrte cvetove pobiramo na mrežo. Preden ga ponudimo, ga potresemo s sladkorjem. Tako bo to sladica. Če ga ne sladkamo, je to lahko glavna jed, ki jo pojemo s solato.

Iz bezgovih cvetov pa lahko pripravimo tudi pijačo: šabeso ali sirup. Prva je za sprotno pitje, druga ima daljšo obstojnost. Cvetove (15 cvetov) operemo in damo v ohlajeno vodo (10 litrov), ki smo jo prej prekuhali. Dodamo še 2-3 bio limone (narezane na kolobarje) in pustimo dva dneva. Nato precedimo in umešamo sladkor (1,5 kg) in citronsko kislino (20 g) ter mešamo, da se počasi stopi. Natočimo v steklenice in postavimo na hladno.

Bezgov grm
Bezgov grm © Matjaž Merljak
Za sirup pa potrebujemo 30 cvetov, ki jih namočimo v 3 litre ohlajene, prekuhane vode. Vmes premešamo, nato precedimo, dodamo citronsko kislino (20 g) in 2 kg sladkorja in zavremo. Prelijemo v pripravljene steklenice in jih takoj zapremo ter položimo, da se hermetično zaprejo. Tako se sirup zlepa ne pokvari.

Sestro Nikolino ste v Svetovalnici spraševali še: zakaj odtaljenemu kruhu odpada skorja, kuhanju krompirja (v hladno ali toplo vodo), kako dobiti hrustljavo skorjico pri kruhu (pečemo 10 minut dlje kot običajno in pečenega takoj namažemo z oljem ter odkritega ohladimo), o ajdovih krapih s skutinim nadevom, korenčkovi potici z meliso in jagodni marmeladi (na 1 kg jagod dodamo 25 dag sladkorja, med kuhanjem pobiramo tekočino in pene, za osvežitev barve dodamo citronko ali limonin sok, je pa ta marmelada vedno redka).

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik (photo: Pixabay) Duhovnik (photo: Pixabay)

Verski uslužbenci del protikoronskega zakona

Državni zbor je potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim državljanom in gospodarstvu zaradi epidemije. Med njimi so oprostitve plačila prispevkov upravičene tudi samozaposlene osebe, ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...