Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Bezgov cvet (foto: Matjaž Merljak)
Bezgov cvet

Šabesa, sirup ali ocvrto

Oddaje | 04.06.2018, 11:32 Matjaž Merljak

Bezeg v teh dneh opazimo vsi, če ga že ne zagledamo, pa ni mogoče pri sprehodu v naravi spregledati njegovega vonja. Ima številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri ...

Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, da bezgove cvetove lahko naberemo za čaj ali pa ocvremo. Debelejše peclje odrežemo, potem pa pomakamo v pivovo testo, ki ne vpija maščobe, ter ocvremo. Za pivovo testo potrebujemo: 1,5 dl piva, 2 drobni jajci, 1 žlico olja, 4 žlice moke in sol. Ocvrte cvetove pobiramo na mrežo. Preden ga ponudimo, ga potresemo s sladkorjem. Tako bo to sladica. Če ga ne sladkamo, je to lahko glavna jed, ki jo pojemo s solato.

Iz bezgovih cvetov pa lahko pripravimo tudi pijačo: šabeso ali sirup. Prva je za sprotno pitje, druga ima daljšo obstojnost. Cvetove (15 cvetov) operemo in damo v ohlajeno vodo (10 litrov), ki smo jo prej prekuhali. Dodamo še 2-3 bio limone (narezane na kolobarje) in pustimo dva dneva. Nato precedimo in umešamo sladkor (1,5 kg) in citronsko kislino (20 g) ter mešamo, da se počasi stopi. Natočimo v steklenice in postavimo na hladno.

Bezgov grm
Bezgov grm © Matjaž Merljak
Za sirup pa potrebujemo 30 cvetov, ki jih namočimo v 3 litre ohlajene, prekuhane vode. Vmes premešamo, nato precedimo, dodamo citronsko kislino (20 g) in 2 kg sladkorja in zavremo. Prelijemo v pripravljene steklenice in jih takoj zapremo ter položimo, da se hermetično zaprejo. Tako se sirup zlepa ne pokvari.

Sestro Nikolino ste v Svetovalnici spraševali še: zakaj odtaljenemu kruhu odpada skorja, kuhanju krompirja (v hladno ali toplo vodo), kako dobiti hrustljavo skorjico pri kruhu (pečemo 10 minut dlje kot običajno in pečenega takoj namažemo z oljem ter odkritega ohladimo), o ajdovih krapih s skutinim nadevom, korenčkovi potici z meliso in jagodni marmeladi (na 1 kg jagod dodamo 25 dag sladkorja, med kuhanjem pobiramo tekočino in pene, za osvežitev barve dodamo citronko ali limonin sok, je pa ta marmelada vedno redka).

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona) Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona)

Spremljajte dogajanje s Trga svetega Petra

Za zdaj je jasno, da so kardinali včeraj prvič volili in papež ni bil izvoljen. Preseneča, da so glasovnice zažgali razmeroma pozno. Glede na izkušnje minulih konklavov, lahko danes prvi dim iz te ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...