Jure Sešek
Miha Močnik
Tanja Dominko
Simbol svetovnega nogometnega prvenstva (foto: splet)
Simbol svetovnega nogometnega prvenstva

V Rusiji začetek nogometnega svetovnega prvenstva

14.06.2018, 11:45

V Rusiji se danes popoldne začenja nogometno svetovno prvenstvo. Ob 17. uri bo na sporedu uvodna tekma na kateri se bosta pomerili gostiteljica Rusija in Savdova Arabija, ki bosta tako odigrali prvo tekmo v skupini A, v kateri sta še Egipt in Urugvaj. Ta dva bosta uvodni obračun igrala jutri ob 14. uri.

Prvenstvo bodo slavnostno odprli pol ure pred začetkom uvodne tekme. Na odprtju bo sodelovalo približno 500 plesalcev, telovadcev in akrobatov na prožni ponjavi, s katerimi bodo poudarili lastnostni Rusije. Zvezda odprtja pa bo britanski pevec Robbie Williams.

V vlogi favoritov so Brazilci z Neymarjem, Nemci, ki branijo naslov, Francozi, Argentinci, Belgijci, Španci … Prvenstvo v Rusiji se bo končalo 15. julija.

Pred prvenstvo se je oglasila Ruska pravoslavna Cerkev, ki si prizadeva za sproščeno, pozitivno in veselo ozračje. Vse obiskovalce in navijače so pozvali, naj se odpovejo uživanju alkohola. Namestnik predsednika pastoralnega sveta v škofiji Vjatka, Andrej Lebedev, je nogometnim navijačem svetoval, naj dneve svetovnega prvenstva preživijo brez alkoholne omame in naj v tem času dajo prednost športu.

Tudi ruska pravoslavna Karitas »Miloserdie« si prizadeva v tem smislu. Minuli konec tedna je v moskovskem športnem centru »Leader« v parku Sokolniki priredila nogometno prvenstvo za brezdomce, športna prireditev pa se je zaključila s piknikom, na katerem niso stregli alkohola. Med udeleženci prvenstva so bili tudi sodelavci moskovskih kriznih središč za brezdomce in podporniki vseh ljudi v stiski.

Oglasila pa se je tudi mednarodna nogometna organizacija Fifa. Čeprav je med nogometaši veliko vernikov, predvsem v Južni Ameriki tudi kristjanov, pa Fifa strogo prepoveduje, da bi nogometaši izražali kakršno koli versko pripadnost s simboli. Prepoved se ne nanaša le na verske simbole ali slogane, temveč tudi na politična, komercialna in osebna sporočila, poroča Družina.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...