Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Onesnaževanje, plastični odpadki (foto: Pixabay)
Onesnaževanje, plastični odpadki

Pozivi k preudarni rabi plastike

Slovenija | 05.06.2018, 16:04

Ob svetovnem dnevu varstva okolja se je dobro spomniti, da smo ljudje del narave in da je naša blaginja odvisna tudi od njene ohranjenosti. Količina v Sloveniji nastalih odpadkov se z leti povečuje, odpadki iz plastike pa predstavljajo velik okoljski problem. Letošnji slogan Premagajmo onesnaževanje s plastiko namreč poziva k preudarni rabi plastičnih izdelkov, predvsem tistih za enkratno uporabo.

Dan varstva okolja je letos namenjen enemu največjih okoljskih problemov sedanjega časa - onesnaženju s plastiko. Na stari celini vsako leto nastane okoli 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, znova pa se jih uporabi manj kot 30 odstotkov.

Evropska komisija je minuli teden predstavila predlog: Prepovedani bodo plastični izdelki za enkratno uporabo, če bodo na voljo alternativni proizvodi, ki bodo cenovno dostopni.

Velike težave z odpadno embalažo imamo tudi v Sloveniji. Družbe za ravnanje s tovrstno embalažo namreč od zdaj prevzemajo le toliko embalaže, kolikor je njihovi zavezanci dajo na trg. To že povzroča težave številnim komunalnim podjetjem, saj se je odpadna embalaža - skoraj 6000 ton - začela kopičiti na njihovih dvoriščih. Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc: »Podjetja se srečujejo s sanitarno-higienskimi težavami, redijo se godalci, muhe in podobno. Lahko si predstavljate, kaj se vse zgodi, če mesec in pol leži onesnažena odpadna embalaža z ostanki hrane na prostem. Od tod izvira tveganje za zdravje delavcev in okolico.« Pristojno ministrstvo zato pozivajo, naj takoj poišče rešitev za zastoj pri prevzemu odpadne embalaže.

Kompostiranje je več kot recikliranje

Inštitut ta trajnostni razvoj je ob dnevu varstva okolja predstavil projekt »Kompostiranje je več kot recikliranje – kompost gre v šolo«, s katerim želijo poudariti pomen recikliranja organskih odpadkov.

Pilotni projekt so uradno predstavili z otvoritvijo kompostnikov v urbanem ekovrtičku pred Dijaškim domom Tabor v okviru javnega dogodka na svetovni dan okolja. Direktorica Inštituta dr. Anamarija Slabe: »Včasih so vsi vedeli, kako se kompostira organske odpadke, danes pa, kot da se je to znanje izgubilo. Dostikrat ugotovimo, da organski odpadki, če jih ljudje ne odložijo na pravo mesto, povzročajo še več onesnaženja. Če je to pomešano z drugimi odpadki, je to vir metana, toplogrednih plinov, pomešan z drugimi smetmi in od tod težave na deponijah. Zakaj bi se trudili s kompostiranjem, če pa je bolj enostavno dvigniti pokrov zabojnika in delo prepustiti komunalnemu podjetju, potem pa kupiti kako vrečo z umetnimi gnojili, ali pa kupiti kar sama gnojila. Še huje je, da del organskih odpadkov konča tudi med mešanimi odpadki, kjer povzročajo velike tehnične, okoljske in gospodarske težave.«

Kompostnik.
Kompostnik. © splet
Kompostiranje je tudi odličen učni pripomoček, s pomočjo katerega otroci neposredno sodelujejo v vseh fazah od organskega odpadka (surovine) do komposta (hranila za rastline). Inštitut za trajnostni razvoj bo zato po Sloveniji organiziral 10 praktičnih delavnic o kompostiranju, ki se jih bodo lahko udeležile tudi druge zainteresirane šole in vrtci iz regije.

Povejmo še, da bo v Mariboru vse do petka potekal Ekoteden, s številnimi dogodki za spodbujanje k drugačnemu odnos do okolja, narave in prometa.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pa so ob tem vrtcem ter osnovnim in srednjim šolam, ki so sodelovali pri projektu Planet Zemlja podelili priznanja za trud pri ozaveščanju o nujnosti skrbi za okolje.

Slovenija, Hrana in okolje
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...