Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež v Ženevi (foto: vaticannews.va)
Papež v Ženevi

Gorje tistemu, ki izkorišča kruh

Svet | 22.06.2018, 11:32 Marta Jerebič

Papež se je včeraj mudil na obisku v Ženevi. Potem ko se je dopoldne udeležil ekumenske molitve, je popoldne nagovoril Svetovni svet Cerkva, ki letos praznuje 70 let, in daroval sveto mašo za švicarske katoličane. Na povratnem letu je z novinarji govoril o migracijah, dialogu in ekumenizmu.

Če se bo povečal naš misijonarski zagon, se bo povečala tudi edinost med nami, je osrednje sporočilo, ki ga je papež namenil Svetovnemu svetu Cerkva. Verodostojnost evangelija je po njegovih besedah odvisna od tega, kako kristjani odgovarjamo na krik tistih, ki so žrtve izključevanja, revščine in konfliktov.

»Začutimo sočutje, kajti kristjanov program je srce, ki vidi.« Gorje tistemu, ki izkorišča kruh, je nato dejal pri maši švicarskim katoličanom. Osnovna hrana za vsakdanje življenje ljudstev mora biti dostopna vsem. Papež je tako pozval k zmernemu življenju, svobodnemu odvečne navlake.

»Odločimo se za ljudi v primerjavi s stvarmi, da bodo vedno bolj rasli medosebni odnosi, ne pa virtualni.« Frančišek je spregovoril tudi o odpuščanju. Bog od vsakega hoče splošno pomilostitev za krivde drugih, je dejal. Na povratnem letu iz Ženeve je v zvezi z migranti in begunci dejal, da morajo vlade ravnati preudarno, sprejeti jih morajo toliko, kot jih lahko integrirajo in dajo delo. Za revne države je predlagal neke vrste Marshallov načrt pomoči, Afriko je treba nehati izkoriščati in ji pomagati, da bo rasla. V zvezi z migranti v ZDA se je znova postavil na stran škofov. Kar zadeva ekumenski dialog pa je poudaril, da to ni prozelitizem.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...