Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
molitveno srečanje za mir v Assisiju (foto: Radio Vatikan)
molitveno srečanje za mir v Assisiju

Na srečanje s papežem v Ženevi tudi kristjani iz Severne Koreje

Svet | 16.06.2018, 00:28 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v četrtek obiskal sedež Svetovnega sveta cerkva v Ženevi. Srečanja se bo udeležila tudi delegacija iz Severne Koreje. Osrednja tema pogovorov bo namreč mir in edinost med kristjani različnih cerkva.

Pred nami je papeževo potovanje v Ženevo. Tiskovna predstavnica Svetovnega sveta cerkva dr. Marianne Ejdersten je za Vatican news potrdila, da se bo srečanja s svetim očetom udeležila tudi delegacija kristjanov iz Severne Koreje. Na konferenci, ki se je začela že v petek in jo bodo sklenili v četrtek, naj bi sicer sodelovalo 150 članov omenjenega sveta in 200 tujih gostov.

Osrednja tema pogovorov med papeževim obiskom pa bo mir in pravičnost, ki ju Svetovni svet cerkva preko različnih projektov spodbuja predvsem na korejskem polotoku, v Kolumbiji, Južnem Sudanu in na Bližnjem Vzhodu.

Druga tema, ki bo v ospredju med papeževim četrtkovim obiskom Ženeve pa bo podpora cerkva beguncem. »V papeškem svetu za edinost kristjanov skupaj z Ekumenskim svetom cerkva pripravljamo dokument z navodili za sprejemanje. Pomagati moramo namreč vsem, ki pomoč potrebujejo in iz te izkušnje se že dalj časa razvija bogato ekumensko sodelovanje v različnih lokalnih okoljih«, je povedal predstavnik papeškega sveta za edinost kristjanov Andrzej Choromanski.

Med 350 cerkvami, ki so članice omenjenega sveta, jih namreč velik del deluje v Afriki in Aziji, od koder v Evropo prihaja večina beguncev in migrantov, saj je stara celina zibelka vseh treh cerkvenih tradicij in sicer katolištva, protestantizma in pravoslavja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.