Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek avdienca (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek avdienca

Ubogi Sveti Duh, koliko dela ima z nami zaradi opravljanja

Cerkev po svetu | 06.06.2018, 13:27 Marta Jerebič

Papež Frančišek je tudi pri današnji splošni avdienci govoril o zakramentu birme. Tokrat je pozornost usmeril v znamenje miru, ki ga prejmemo z močjo Svetega Duha, in kaj to znamenje od birmancev zahteva.

Papež je poudaril, da je Sveti Duh božji dar, ki ga ne smemo držati zase, kot da bi bila duša skladišče. Ko prejmemo ta dar, moramo postati orodje tega daru za druge. Poslanstvo Cerkve v svetu se v tem smislu izvršuje s prizadevanjem vseh njenih članov.

Kot je dejal papež, morda kdo misli, da so v Cerkvi gospodarji in na drugi strani delavci. Vendar ni tako. Cerkev smo vsi. Vsi smo odgovorni, da posvečujemo drug drugega, skrbimo za druge.

Obred zakramenta birme se konča z znamenjem miru. Prejem miru nas obvezuje, da si prizadevamo za sožitje v župniji, razumevanje z drugimi, da vključujemo, ne pa izključujemo. »A kaj se potem zgodi. Gremo od maše in začnemo obrekovati, odirati druge, opravljati. Opravljanje pa je vojna. Če smo z močjo Svetega Duha prejeli znamenje miru, moramo biti ljudje miru, ne pa z jezikom rušiti mir, ki ga je dal Sveti Duh. Ubogi Sveti Duh, koliko dela ima z nami zaradi naše navade opravljanja,« je poudaril papež in na koncu ponovil, da je mir, ki ga prejmemo v cerkvi, namenjen temu, da ga podarimo drugim, ne pa da ga rušimo z opravljanjem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...