Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež med mašo v Ostiji (foto: Vatican News)
Papež med mašo v Ostiji

Papež o evharistiji: Postavimo mašo na prvo mesto!

Svet | 04.06.2018, 11:03 Marjana Debevec

Včeraj smo obhajali zunanjo slovesnost praznika Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. V Italiji in še nekaterih državah pa so tudi sam praznik prestavili na nedeljo. Papež Frančišek je tako sinoči sveto mašo daroval v Ostiji in nato vodil Telovsko procesijo. V nagovoru je poudaril, da je evharistija kruh prihodnosti, predokus tega, kar bomo doživeli in rezervacija za nebesa. Na trgu pred cerkvijo sv. Monike mu je prisluhnilo več kot 10 tisoč vernikov.

Jezus nam pripravlja prostor, ki je na tem svetU Cerkev in potem nebesa, ter hrano, je dejal papež. Mi pa naj bi se na to pripravili tako, da poderemo zidove brezbrižnosti. »Široko obrežje tega mesta nas vabi k lepoti temu, da se odpremo. Da pa bi to storili, je treba razvezati vozle, s katerimi smo privezani na privez strahu in zatiranja. Evharistija nas vabi, da pustimo Jezusovemu valu, da nas pelje naprej, da ne bi ostali zasidrani na obali v pričakovanju nečesa, kar naj bi prišlo, ampak da svobodno in pogumno zedinjeni odplujemo

Jezus pa papeževih besedah ne izbira ekskluzivnih in posebnih krajev, ampak tiste neprijetne, ki jih ljubezen težko doseže. Lačni, osamljeni in trpeči so po papeževih besedah ’zapuščeni tabernaklji’, za katere je treba pripraviti prostor in hrano.

»On, ki je postal razlomljen kruh za nas, vabi nas, da se darujemo drugim, da ne živimo več zase, ampak drug za drugega. Evharistično se namreč živi tako, da v svet prinašamo ljubezen, ki jo črpamo iz Gospodovega mesa«, je zatrdil sveti oče.

Seveda se moramo tudi mi vedno znova hraniti z načrti in naklonjenostjo, je dejal papež, vendar pa nas po njegovih besedah komplimenti, darila in tudi najbolj napredna tehnologija nikoli povsem ne zadovoljijo. Evharistija je edina hrana, ki nas nasiti, saj v njej resnično srečamo Jezusa in čutimo njegovo ljubezen.

»Dragi bratje in sestre, izberimo ta kruh življenja: postavimo mašo na prvo mesto, znova odkrijmo vrednost češčenja v naših občestvih! Prosimo milosti, da bomo lačni Boga«, je zbranim, še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...